UMJETNO I PRIRODNO

Iz zamrznutih embrija rađaju se zdravija djeca!

05.09.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Žene koje zatrudne uz medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) zamrznutim embrijima umjesto svježima imaju manje komplikacija, a njihova se djeca rjeđe rađaju prerano, pokazala je velika studija provedena na više od 37.000 trudnica

Stručnjaci za MPO također su otkrili da majke oplođene zamrznutim embrijima rjeđe krvare tijekom trudnoće te da se njihova djeca rjeđe rađaju nedovoljno razvijena.

Klinike za in vitro oplodnju u Velikoj Britaniji, ali i drugdje u svijetu uglavnom usađuju svježe embrije majkama nekoliko dana nakon što su u jajnike dobile hormonske injekcije koje potiču oslobađanje jajnih stanice. Ove stanice se oplođuju i potom usađuju. Svi embriji koji se ne upotrijebe odmah mogu se zamrznuti kako bi se iskoristili mjesecima kasnije.

Međutim, novi rezultati navode na zaključak da bi možda bolje bilo zamrznuti sve embrije budući da je to bolje i za majke i za djecu.

Tim znanstvenika koji su proveli istraživanje pretpostavlja da su zamrznuti embriji zdraviji, jer ih je moguće usaditi kasnije nakon što se razine hormona stimuliranih žena ponovno vrate na normalu.

Prema drugom tumačenju samo najkvalitetniji embriji uspijevaju preživjeti zamrzavanje iako je ono u većini klinika danas na više od 90 posto.

Rezultati istraživanja predstavljenog u časopisu Fertility and Sterility pokazali su da je kod zamrznutih embrija rizik preranog rođenja za 16 posto manji, a mogućnost nedovoljne težine za doba gestacije manja za 50 posto. Takva djeca također u manjem postotku umiru kratko nakon rođenja. Usađivanje zamrznutih embrija bolje je i za majke - smanjuje vjerojatnost krvarenja u trudnoći za 33 posto.

Neke klinike u Japanu već su usvojile ovu praksu kao standard.