SERIJA I9

Iz Intela stiže šestojezgrena zvijer za laptope

09.04.2018 u 12:23

Bionic
Reading

Procesor Core i9-8950HK navodno je29 posto brži od modela Core i7-7820HK pri obavljanju svakodnevnih zadaća i 59 posto brži pri obradi videa razlučivosti 4K

Intel je najavio prve šestojezgrene 12-nitne procesore za laptop računala, među kojima je i model kojeg je moguće nabrijati na radni takt od 4,8 GHz kad je rashlađen ispod 53 Celzijusovih stupnjeva.

Riječ je o čipu Core i9-8950HK, prvom iz serije i9 namijenjenom laptopima, za kojeg u Intelu tvrde kako je 29 posto brži od modela Core i7-7820HK pri obavljanju svakodnevnih zadaća i 59 posto brži pri obradi videa razlučivosti 4K.

TEHNO IZBOR

Pronašli smo pet ultra laganih laptopa koji rasturaju

Pogledaj galeriju

Dolazi otključan, pa ga je moguć overclocking ako znate što radite. U Intelu očekuju kako će proizvođači ponuditi već overclockana računala radnog takta većeg od pet GHz ubrzo nakon službenog predstavljanja.

Procesori iz linija Xeon i Core i7 također će ponuditi šest jezgara s 12-nitnom tehnologijom. I u seriji U Core i5 će se naći procesori sa četiri jezgre i osmonitnom tehnologijom, dok Core i3 sad ima četiri jezgre, a Core i5 - šest.

Vidite li na računalu oznaku Core i5+ ili Core i7+, to znači kako je u računala ugrađen memorijski modul Intel Optane, namijenjen ubrzanju rada čvrstih diskova.

Možemo očekivati poboljšani prijem signala Wi-Fi zahvaljujući tome što je Intel u seriju mobilnih čipseta 300 ugradio 802.11ac na 160 MHz, koji teoretski može prebacivati podatke brzinom većom od gigabita u sekundi.

Zasad, kažu u Intelu, nema potpunog rješenja za sigurnosne propuste Spectre i Meltdown, iako bi postojeće zaštite trebale značajno smanjiti rizike, piše CNET.