TAJNE SVEMIRA

Istraživači otkrili mlazni tok velike brzine oko Jupiterova ekvatora

24.10.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Novootkriveno obilježje plinovitog diva otkriveno je zahvaljujući naprednim instrumentima svemirskog teleskopa James Webb

Svemirski teleskop James Webb najpoznatiji je po slikama ekstremno udaljenih galaksija, no astronomi ga također koriste i za istraživanje planeta unutar našeg Sunčevog sustava. Prošle je godine teleskop tako snimio zadivljujuću sliku Jupitera u infracrvenoj valnoj duljini, a sada su znanstvenici koji su radili na ovim podacima objavili neka od svojih otkrića - uključujući potpuno novu pojavu u njegovoj atmosferi.

Na Webbovim slikama Jupitera iz srpnja 2022. istraživači su prepoznali mlaznu struju koja putuje 515 kilometara na sat i nalazi se iznad Jupiterovog ekvatora, smještena visoko u njegovoj atmosferi.

Jupiterova atmosfera je dramatično i turbulentno mjesto karakteristično po epskim olujama poput poznate Velike crvene pjege koja se proteže preko 322 kilometra.

Istraživači su tamo identificirali i novu pojavu - mlaznu struju velike brzine široku 4828 km koja se nalazi iznad ekvatora. Ova mlazna struja opažena je u podacima snimljenima Webbovim instrumentom NIRCam.

'Ovo nas je potpuno iznenadilo', rekao je voditelj istraživanja Ricardo Hueso sa španjolskog Sveučilišta Baskije. 'Ono što smo uvijek vidjeli kao maglice u Jupiterovoj atmosferi sada su oštre karakteristike koje možemo pratiti zajedno s brzom rotacijom planeta.'

Webbovi bliski infracrveni instrumenti idealni su za promatranje gornjih slojeva Jupiterove atmosfere i dovoljno su precizni da razdvoje mutnu izmaglicu u jasnije detalje. Prateći kretanje malih oblaka, istraživači su mogli izračunati brzinu mlazne struje - 515 km/h ili oko dvostruko brže od brzine vjetra od uragana kategorije 5, piše Digital Trends.

Istraživači žele promatrati mlazni tok tijekom sljedećih nekoliko godina kako bi vidjeli je li njegova brzina povezana s uzorkom vjetrova i temperatura zabilježenih u stratosferi iznad ekvatora.

'Nevjerojatno mi je da, nakon godina praćenja Jupiterovih oblaka i vjetrova iz brojnih zvjezdarnica, još uvijek moramo naučiti više o Jupiteru', rekao je član tima Leigh Fletcher s engleskog Sveučilišta u Leicesteru. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.