IZMEĐU KOMPAKTA I SLR-A

Isprobali smo Sony NEX-5

18.05.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Sony je hrvatskim i slovenskim novinarima predstavio nove kompaktne fotoaparate s izmjenjivim objektivima i organizirao radionicu u kojoj smo se pola dana družili s fotoaparatima NEX-3 i NEX-5

Prezentacija novih fotoaparata održana je u Dolenjskim toplicama čiji je pitoreskni izgled pružio odličan motiv za fotografiranje, a Sony je po pitanju fotografskih motiva priredio i pokoje iznenađenje za novinare. U teoretskom dijelu prezentacije novih fotoaparata najviše se pričalo o senzoru Exmor koji zbog svojeg formata APS-C nudi daleko kvalitetnije fotografije od kompaktne klase, ali i, prema Sonyju, od konkurencije u istoj klasi. Prve najavljene cijene fotoaparata o kojima smo pisali prošli tjedan nisu bile točne - osnovni paketi modela NEX-3 i NEX-5 s jednim objektivom koštat će između 500 i 650 eura, a oni s više objektiva ili adapterom za A mount objektive i više od toga.


Fotografirano pri slabom umjetnom svjetlu (ISO 1600)

Sony je odlučio potkrijepiti u praksi ono što tvrdi u specifikacijama pa je svaki novinar dobio svoj primjerak fotoaparata i krenula je radionica koja je obuhvatila makrofotografiranje, fotografiranje panorame, fotografiranje u mračnim uvjetima i fotografiranje brzih objekata. Prvi susret s novim Sonyjevim fotoaparatom bilo je sasvim ugodno iskustvo. Proizvođač je odlučio učiniti kućište oku ugodnim i što manje prijetećim novim korisnicima koji zaziru od mnoštva tipaka, stoga serija NEX ima tek pokoju tipku. Većini opcija se pristupa rotacijskim kotačićem smještenim pored izvrsnog LED ekrana. Izbornici su vrlo pregledni, s posebno nam se svidjelo to što je svaka stavka opisana ili pojašnjena dodatnom rečenicom. Ta osobina jasno pokazuje da Sony serijom NEX cilja na korisnike kompaktnih fotoaparata koji žele bolju kvalitetu fotografija, ali nisu spremni uhvatiti se ukoštac sa SLR-om. S druge strane, ista opcija anulira potrebu za ikakvim korisničkim priručnikom svakome tko imalo pozna svijet fotografije te olakšava pronalaženje automatiziranih mogućnosti nekonzistentnih naziva iskusnim fotografima.


Sweep panorama Dolenjskih toplica

NEX-5 (i NEX-3) ima mogućnost izrade HDR fotografija u samom fotoaparatu sa solidnim rezultatima, pri čemu fotoaparat sačuva i originalne fotografije, od kojih korisnik može napraviti HDR fotografije i na računalu. Sonyjeve tvrdnje o visokoj kvaliteti fotografija i pri višim ISO vrijednostima su se pokazale točnima. Fotografije izrađene na osjetljivosti od 800 i 1600 ISO više su nego upotrebljive, a prosječnom korisniku naviklom na kvalitetu fotografija iz kompaktnih fotoaparata će biti izvrsne i vjerojatno bolje od svega što kompakti fotografiraju na minimalnim ISO vrijednostima.


Playboyeva zečica Doroteja (ISO 800)

Zanimljivo je da fotoaparati NEX nemaju ugrađenu bljeskalicu, već se na njih postavlja posebna eksterna bljeskalica koja je dio paketa pri kupnji i neće biti moguće kupiti fotoaparat bez nje.

Mogućnost sweep panorama također nije marketinški trik. Fotoaparat navodi korisnika kojom brzinom da ga pomiče po objektu fotografiranja i već za nekoliko sekundi slaže izvrsne panoramske fotografije. Sam korisnik u postavkama određuje u kojem smjeru će pomicati fotoaparat za panoramsko snimanje pa je moguće dobiti i fotografije s izduženom vertikalom.


Bivša miss universe Slovenije, Sandra Marinovič (ISO 1600)

Nakon isprobavanja makrofotografiranja i panoramskog snimanja, Sony je organizirao snimanje Playboyeve zečice Doroteje Premužič i tada aktualne slovenske miss universe Sandre Marinovič (isti dan navečer joj oduzeta titula zbog fotografiranja za slovenski Playboy) u bazenima Dolenjskih toplica. Tekstu prilažemo primjere s tog snimanja s ciljem demonstriranja kvalitete fotografija koje stvara Sony NEX-5. Naglašavamo da su fotografije JPEG-ovi izvučeni direktno iz fotoaparata, bez ikakve dodatne obrade, osim smanjivanja dimenzija. Fotografiranje se odvijalo u svjetlosno zahtjevnim uvjetima. Drugim riječima, ili nije bilo dovoljno svjetla ili je umjetno svjetlo bilo isprekidano dnevnim koje se jedva probijalo kroz zatvorene žaluzine. Prema našem sudu, Sony je položio taj test - napravio je odličan fotoaparat i opravdano očekuje uspjeh na tržištu.