ZAŠTO NE

Iskoristite Google Maps i za nešto drugo pored navigacije

Bionic
Reading

Sam po sebi, Google Maps je nevjerojatno koristan alat, no znatiželjnici, hobisti i općenito vješti i talentirani korisnici diljem svijeta iskoristili su platformu i napravili još mnogo toga više. Bilo da je riječ o drugim alatima van svijeta navigacije, igrama ili samo vizualima, postoji niz fenomenalnih uradaka kojima srce čini upravo Googleov servis Maps

Godinu koja se polako bliži svom kraju definitivno je obilježio Pokemon Go. Lako je za pogoditi - ovaj mobilni naslov definitivno već ima svoje vjerne korisnike, kojima će alat PokeCrew olakšati život i lov na pokemone. Srce mu naravno čini Google Maps, a služi kao svojevrstan crowdsourcing gdje korisnici mogu staviti informacije gdje se nalaze rijetki pokemoni i gdje su ih zadnji put vidjeli. Zgodno.

Ako pak nekog zanima kako bi mu susjedstvo izgledalo u slučaju zombi-apokalipse ne treba tražiti dalje od Streetview Zombie Apocalypse alata. Koliko dugo je moguće preživjeti moguće je probati ovdje


Još jedan od zabavnih naslova na Google Maps platformi je Pursued. Korisnik je stavljen u ulogu žrtve otmice i smješten u nepoznati grad na Mapsu, a na raspolaganju mu je pet minuta prednosti pred svojim zarobljivačima. Vrlo sličan ovom naslovu je GeoGuesser, no on ima više dostupnih lokacija.

Za one koji žele saznati povijesne informacije s Google Mapsa i usporediti stare fotografije iz gradova s najnovijima, What Was There je izvrstan uradak. Postoji i službeni Googleov pregled starih snimaka, a za koje valja otvoriti neki Street View pregled te kliknuti ikonicu sata u gornjem lijevom kutu zaslona.

Ljubitelji literature također mogu doći na svoje, zahvaljujući inicijativi Penguin Booksa nazvanoj We Tell Stories. Cilj projekta je bio privući moderne autore koji će ponovno zamisliti klasične priče u digitalnom formatu. Jedan od primjera je Charles Cumming, koji je napisao 'The 21 Steps' (inspiriran radom 'The 39 Steps' Johna Buchana) korištenjem referentnih točki na Google Mapsu. Protagonista je moguće pratiti kroz London te istraživati brojne Street View kadrove.

Više ovakvih projekata i radova moguće je naći na izvornom linku