nauta capital

Investicija od devet milijuna kuna u startup tvrtku Treblle, najavili zapošljavanja u Hrvatskoj

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 20.07.2021 14:19
  • Objavljeno 20.07.2021 u 14:17
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Crc Robert

Treblle, razvojna tvrtka (eng. startup) koja pruža programerima i tvrtkama uslugu nadzora i analize API (eng. Application Programming Interface) servisa osigurala je investiciju od 9 milijuna kuna predvođenu od strane investicijske tvrtke Nauta Capital iz Londona

Glavni cilj Treblle platforme je pojednostavljivanje i olakšavanje rada programerima i tvrtkama s API servisima i aplikacijama koje se na njih povezuju.

Upotreba API servisa svakim danom sve više i više raste. API servisi predstavljaju 83% ukupnog prometa na internetu te broj upita na neke od popularnih API servisa doseže desetke milijardi dnevno. Glavni problem u radu s API servisima je upravo kompleksnost koja je potrebna za njihov razvoj, upravljanje i nadzor, što često uključuje puno napornog i dosadnog rada za programere.

Vedran Cindrić, osnivač i direktor Treblle-a objašnjava: 'API servisi se u današnje vrijeme koriste sve više i broj upita na njih raste iz dana u dan. Zbog ubrzanog rasta brojni programerski timovi i tvrtke suočeni su s velikim brojem ručnih i repetativnih procesa koji ih dodatno usporavaju prilikom rada sa API servisima. Dok smo sami razvijali API servise, unutar naše bivše tvrtke, uočili smo da se jako puno vremena potroši na zadatke koji nemaju veze sa programiranjem. Neki od tih zadatka uključuju: pisanje i održavanja dokumentacije za servise, pružanje potpore drugim programerima, istraživanje stvarnih ili lažnih problema te mnogi drugi..'.

'Također, primjetili smo da i mnogi naših klijenti nisu u potpunosti razumjeli kako rade API servisi, što mi zapravo radimo, što se šalje putem API servisa i slično. To je bio još jedan od razloga zašto smo razvili potpuno rješenje koje svima olakšava rad s API servisim. Korištenjem Treblle platforme svi uključeni u izradu i rad s API servisa mogu s lakoćom razumjeti sve što se događa na jednom mjestu'.

Sa sjedištem u Londonu i operativnom podružnicom u Zagrebu Treblle su, 2021. godine osnovali Vedran Cindrić (CEO), Darko Blažević (COO) te Tea Šakić (Head of apps). Nakon dugogodišnjeg rada u vlastitoj agenciji za razvoj mobilnih aplikacija i web stranica odlučili su napraviti Treblle kako bi prvenstveno sami sebi, a onda i drugima olakšali rad sa API servisima i aplikacijama koje ih koriste.

Treblle je do sada obradio više od 2 milijuna API zahtjeva na preko 50 različitih projekata diljem svijeta, automatski generirao preko 3000 verzija dokumentacija i uštedio bezbroj vremena programerima i tvrtkama u radu s API servisima.

Komentar na investiciju od strane tvrtke Nauta Capital daje jedan od partnera Pratima Aiygari: 'Treblle tim je napravio rješenje za jedan od top tri problema prilikom rada s API servisima. Njihova vizija je izgraditi tvrtku koja će predvoditi API digitalnu revoluciju i radujemo se što ćemo zajedno s njima biti dio tog puta'.

Uz pomoć investicije Treblle planira proširiti svoj tim zapošljavanjem u Hrvatskoj, te razviti nove mogućnosti i ubrzati svoj izlazak na tržite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!