OBLJETNICA

Internet je u Hrvatskoj 26 godina - pogledajte kako je sve krenulo

10/19

Zaživio CARNet

1995. godine, odlukom Vlade RH, osnovana je ustanova pod nazivom Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet. Tim je tim činom i formalno projekt CARNet, koji je provodilo Srce, dobio svoju pravnu osobnost.

Srce je i nakon toga nastavilo pružati usluge mrežnog operativnog centra mreže CARNet što je uključivalo 24-satni nadzor i praćenje rada mreže te rješavanja problema, ali isto tako i osmišljavalo i provodilo nove tehnološke generacije mreže (implementacija tehnologije ATM u drugoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća kao i implementacija gigabitnih brzina početkom 21. stoljeća), brigu oko registracije domena, sistemskog i aplikacijskog održavanja ključnih resursa i usluga u mreži kao i edukaciju sistemskih inženjera po ustanovama te tečajeve za krajnje korisnike. Srce je ove poslove obavljalo do 2009. godine, nakon čega brigu o mreži i svim uslugama preuzima ustanova CARNet.

Zaživio CARNet

Zaživio CARNet

Izvor: Screenshot / Autor: CARNet

Prethodna slika Sljedeca slika
17. studenoga 1992. godine u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet. Taj se dan i službeno računa kao dan kad je internet zaživio u Hrvatskoj. Evo pregleda nekih od najvažnijih događanja za internet u Hrvata do danas