GOLEM POTENCIJAL

Insekti kao daljinski kontrolirani dronovi? To uopće nije loša ideja

08.02.2017 u 14:11

Bionic
Reading

Draper, tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem, objavila je kako rade na sustavu kojim mogu kontrolirati insekte. Projekt se zove DragonflEye, a minijaturna 'naprtnjača' elektronike smještena na insekta donosi napajanje, navigacijske sustave i sustav za upravljanje

Današnje bespilotne letjelice sve su boljih letnih karakteristika neovisno o veličini. Ipak, niti one najmodernije ne mogu se mjeriti s najobičnijim vretencem po pitanju manevarskih sposobnosti i učinkovitosti. Draperovi inženjeri su stoga odlučili iskoristiti tehnologiju i kreirati hibridni dron, kombiniranjem minijaturnog navigacijskog sustava, sintetičke biologije i neurotehnologije za upravljanje pravim vretencima. Sustav se smješta na trup životinje, a mogućnosti za primjenu nečeg ovakvog su goleme.

DragonflEye se može iskoristiti za navođeno oprašivanje bilja, dostavljanje minijaturnih paketa, nadzor - pa čak i medicinu kojoj je potrebna velika preciznost i dijagnostika, navodi Draper.

'Posrijedi je potpuno nova vrsta mikro-letjelice koja je manja, tiša i teže uočljiva nego išta drugo ljudskog podrijetla. Ovaj sustav pomiče granice iskorištavanja energije, algoritama, minijaturizacije i svih drugih primijenjenih tehnologija - sve u paketiću dovoljno malenom da ga može prenositi insekt', izjavio je Jesse J. Wheeler, biomedicinski inženjer i glavni istraživač programa DragonflEye.

Upravljanje insektom u letu se obavlja korištenjem minijaturnih optičkih struktura koje je razvio Draper, a koje insekta miču u željenom smjeru pulsevima svjetlosti. Ovo je tek jedna od niza tehnologija koje je tvrtka morala osmisliti za realizaciju projekta.

Koliko je napredan sustav DragonflEye sugerira i činjenica da je 'naprtnjača' za insekta nevjerojatno lagana te omogućuje autonomnu navigaciju, uz to što može raditi duže vremena od svih postojećih rješenja jer se može i puniti za vrijeme leta.

Više: IEEE Spectrum