MEĐUNARODNA SVEMIRSKA POSTAJA

Snimka medicinske vježbe na ISS-u izazvala paniku, oglasila se NASA

14.06.2024 u 11:54

Bionic
Reading

'Ne postoji nikakva izvanredna situacija na Međunarodnoj svemirskoj postaji', rekla je NASA nakon emitiranja zvuka u srijedu navečer

NASA je bila prisiljena uvjeriti javnost da nema nikakvih hitnih slučajeva na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) nakon što je zvuk medicinske vježbe slučajno pušten tijekom livestreama u srijedu navečer. Redoviti prijenos uživo prekinut je u 00.28 po našem vremenu.

Pretpostavlja se da je prijenos prekinuo kirurg koji je s posadom na ISS-u razmatrao kako se nositi sa zapovjednikom nakon što je doživio dekompresijsku bolest (kad se prebrzo prijeđe iz okruženja visokog tlaka u okruženje niskog tlaka) te kojem je potreban hiperbarični tretman, piše CNBC.

Kirurg je savjetovao posadi da 'još jednom provjeri puls' prije nego što ozlijeđenog astronauta smjesti u odijelo napunjeno čistim kisikom. 'Nažalost, prognoze za zapovjednika su relativno slabe', čuje se u razgovoru, uz dodatak da u San Fernandu u Španjolskoj postoji bolnica s hiperbaričnim tretmanima, sugerirajući da se astronauti pripreme za put.

Nakon što je slučajno izazvala uzbunu među entuzijastima koji su gledali stream, NASA je otkrila da scenarij nije bio stvaran - svi članovi posade ISS-a u to su vrijeme spavali. 'Na Međunarodnoj svemirskoj postaji nema izvanredne situacije', rekli su iz NASA-e.

'Na NASA-inom livestreamu je putem simulacijskog audiokanala sa Zemlje emitiran zvučni zapis prema kojem je član posade doživljavao simptome dekompresijske bolesti', objavila je agencija na X-u.

  • +24
Međunarodna svemirska postaja u 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

'Ovaj zvuk je slučajno preusmjeren iz simulacije u kojoj se članovi posade i zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru i nije povezan sa stvarnim hitnim slučajem', rekla je NASA.

'Članovi posade Međunarodne svemirske postaje u tom su vremenu spavali, svi su zdravi i sigurni, a svemirska šetnja započet će kao što je planirano', dodali su.