FAR OUT

Idući tjedan vidjet ćemo četiri nova iPhonea, evo što znamo o njima

30.08.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Kompanija će u sklopu prvog događaja uživo u dvije godine predstaviti najnoviju seriju iPhone 14, a pridružit će im se i novi Apple Watchevi

Apple će 7. rujna održati prvu veliku prezentaciju uživo u posljednje dvije godine (izuzmemo li ovogodišnji WWDC koji je dijelom bio održan uživo i to iza zatvorenih vrata) - i to u Cupertinu u Kaliforniji. Riječ je o već tradicionalnom predstavljanju iPhonea koje kompanija održava još od 2012. Cilj je, kao i uvijek, predstavljanje novih uređaja i reklamiranje istih, s obzirom da su posljednja tri mjeseca u godini, barem što se Applea tiče, obilježena povećanom zaradom.

Ovogodišnji događaj zvat će se 'Far Out'.

iPhone 14

Apple je 2021. nove telefone i satove izbacio u rujnu, nakon čega je u listopadu predstavio nove iPade i Macove. Premda lista značajki i modela nije službena sve do kraja gore spomenute prezentacije, dobro je imati uvid prilično pouzdane glasine.

Ove godine ćemo dobiti četiri nova iPhonea. Dva 'obična' će doći s dijagonalama od 6.1 i 6.7 inča, kao što su dosad dolazili Pro modeli, dok će skuplja dva uređaja korisnike na veću potrošnju pokušati navući nekolicinom ekskluzivnih značajki. Ove godine, sudeći prema svemu, također nećemo vidjeti novi iPhone Mini zato jer su se dosadašnji modeli jako slabo prodavali.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Što se Pro modela tiče, oni će vrlo vjerojatno doći s drukčijim frontalnim senzorima koji će na ekranu biti strpani u manje ovalne izreze na mjestu poznatog 'zubića'. Apple je, naime, smislio način kako veliku količinu senzora smjestiti u još manji prostor, što će vjerojatno razveseliti tih dvanaest korisnika kojima i u 2022. smeta urez pri vrhu iPhonea. Insajderi novi urez zbog karakterističnog oblika zovu 'pilula'.

Još jedna zanimljiva stvar je što će ovogodišnji 'standardni modeli' koristiti A15 procesore, dok će Pro dobiti brži A16. Pro će također dobiti veće objektive koje će popratiti veća izbočina kamere. Konačno, šuška se i o uvođenju na Androidima popularnog always-on zaslona, funkcije koju će većina korisnika ugasiti čim opaze dramatično povećanje potrošnje baterije.

Jedno od najvećih pitanja cijena usred makrokonomske nestabilnosti je i cijena iPhonea. Sony je povećao cijenu PlayStationa 5, pa insajderi pretpostavljaju da bi se slično moglo desiti i sa iPhoneom. Posljednja izvješća, naglašava NBC, nalažu da će povećana cijena zahvatiti samo Pro modele.

Apple Watch

Apple će idućeg tjedna također predstaviti osmu seriju popularnog Apple Watcha. Apple Watch 7 je prošle godine dobio veći ekran, dok je osnovan dizajn sata ostao skoro identičan onom iz 2014. Insajderi zbog toga nalažu da ćemo i ove godine svjedočiti evoluciji, a ne revoluciji u obliku novog senzora za temperaturu.

  • +20
Apple Watch Series 7 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Najveća zvijezda, doduše, ove će godine biti još veći Apple Watch 8 'Pro' koji dolazi s većim ekranom i malo otpornijim kućištem. Nov uređaj će pored skupljih materijala dobiti veću bateriju te, vjerojatno, puno višu cijenu. Za kraj, tu je i potencijalan dolazak novog Apple Watcha SE koji će razveseliti štedljivije kupce Appleovih prijenosnih uređaja.