TONE ANALYZER

IBM misli da softverom od nas može napraviti bolje pisce

22.07.2015 u 07:48

Bionic
Reading

IBM-ovo središte za web inovacije, Watson Developer Cloud, nedavno je otkrilo novi alat - Tone Analyzer. Ovaj komad softvera koji se 'vrti' u preglednicima u stanju je prepoznati emocionalni ton, društveni karakter i pisani stil u tekstu koji se ubaci u njega. Riječima Davea Gershgorna sa stranice Popular Science, IBM korisnike želi učiniti boljim piscima - no polazi li mu to za rukom?

Gershgorn je odlučio testirati Tone Analyzer tako što je dao analizirati pismo Marka Twaina iz 1876. godine te svoj nedavni e-mail poslan uredniku. Na njegovo čuđenje, razlika je bila mizernih jedan posto u tonu pisanja i mnogim drugim kategorijama. Znači li to da je autor teksta dobar pisac poput Twaina?

Naravno kako to nije niti izbliza moguće uspoređivati, a razlog za to je jednostavan - računala i softver (sada) ne mogu razumijeti kontekst od riječi do riječi. IBM-ov alat je izvrstan za analizu pojedinih riječi, no kontekst mu je potpuno strana stvar pa je ovaj alat teško uzimati za ozbiljno tijekom pisanja, jer može doći do nepredvidivih grešaka, posebno ako se sve automatizira.


S druge strane, može poslužiti za blagu pomoć u radu na tekstovima, ali za takvo što već postoje solidni alati. Autor tako spominje Hemingway, zgodan alat koji može pomoći u ostvarivanju sažetosti i uklanjanju pasiva.

Alat je moguće isprobati na ovom linku, a prihvaća (ili radije - može analizirati) samo unos na engleskom jeziku.