STIGLO IZVJEŠĆE

I Hrvatska je od Facebooka tražila korisničke podatke

29.12.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Facebook je objavio izvješće o zahtjevima za predaju korisničkih podataka koje su zaprimili od vlasti diljem svijeta tijekom prvih šest mjeseci ove godine

Novim izdanjem izvješća Global Government Requests Report pokriveni su zahtjevi vlasti za predajom podataka iz prve polovice ove godine, kao i broj uskrata zbog kršenja zakona na lokalnoj razini u zemljama u kojima je Facebook dostupan.

Broj zahtjeva za isporukom podataka koje su vlasti poslale porastao je za 27 posto na globalnoj razini u odnosu na isto razdoblje prošle godine, sa 41.710 na 59.229. Većina koja je stigla od vlasti u Sjedinjenim Državama (oko 56 posto) sadržavala je nalog zbog kojeg Facebook nije smio o isporuci podataka obavijestiti korisnika o čijim se podacima radilo.

Broj zahtjeva za uskratom sadržaja zbog kršenja zakona pao je za 83 posto, s 55.827 na 9.663. Prošla je godina bila atipična zbog velikog broja zahtjeva pristiglih iz Francuske radi jedne jedine slike terorističkih napada 13. studenog.

U izvješće su po prvi put uvrstili i informacije o zahtjevima za privremeno čuvanje podataka zbog pokrenutih pravnih procesa. Te podatke predaju vlastima samo ako dobiju formalni i pravno valjani zahtjev. Tiijekom prvih šest mjeseci 2016. takvih je zahtjeva bilo 38.675 za 67.129 korisničkih računa.


Izvješće je prošireno kako bi obuhvatilo žurne zahtjeve i u drugim zemljama osim Sjedinjenih Država. Riječ je o podacima i informacijama koje Facebook daje u slučajevima kad procijeni da može doći do ozbiljne ozljede ili smrti. Kako bi dobile te podatke, vlasti moraju opisati o kakvoj se prijetnji radi te objasniti kako će otkrivanje podataka pomoći u njenom spriječavanju ili otklanjanju. Stiglo je 3.016 takvih zahtjeva za 4.192 korisnička računa.

Hrvatske vlasti poslale su 47 zahtjeva za 53 korisnička računa te četiri zahtjeva za pohranu podataka sa četiri korinička računa. Žurnih zahtjeva nije bilo.

U Facebooku tvrde kako svaki zahtjev vlasti za predaju korisničkih podataka strogo pregledaju ne bi li ustanovili je li pravno valjan, bez obzira iz koje zemlje stiže. Nastavit će surađivati s partnerima u svojoj industrijskoj grani i civilnom društvu kako bi vlade diljem svijeta pridobili na reformu sustava nadzora koja će osigurati zaštitu sigurnosti građana, ali i poštivati njihova prava i slobode.

Više:Facebook