U PROBLEMIMA

I četvrti poslovni kvartal bit će loš(iji) za Samsung

09.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Samsung Electronics se oslanja na desetljećima star poslovni segment vezan uz proizvodnju čipova, a ne pametne telefone kako bi ostvario rast prihoda, u trenucima kada Apple i konkurencija obaraju rekorde isporuka svojih mobilnih uređaja, izvještava Bloomberg. Informacije su po svoj prilici potpuno točne, s obzirom da je južnokorejski div u srijedu objavio kako za četvrti kvartal očekuju dalji pad dobiti iz poslovanja

Riječ je o petom uzastopnom kvartalnom padu za najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, nakon što su zabilježili pet uzastopnih pozitivnih i rekordnih kvartala.

Samsung očekuje pad dobiti iz poslovanja od kakvih 37 posto u odnosu na isto razdoblje lani (na kakvih 4,7 milijarde dolara). Nešto kasnije ovaj mjesec se očekuju i prvi službeni rezultati poslovanja. Ipak, dobit je pala nešto manje nego u vrlo lošem trećem kvartalu

Iako za sada još nisu poznati udjeli na tržištu za četvrti kvartal, valja spomenuti kako je Samsungov udio u pametnim telefonima globalno pao s 32,1 posto na 24,4 posto prema izvještaju Gartnera. Očekuje se da će Samsung imati najlošiju poslovnu godinu još od 2011., ali je rekonstrukcija počela tek nedavno.


Ovaj div će smanjiti broj modela pametnih telefona planiranih za tekuću godinu, a odustali su i od obrambenih i kemijskih odjela. Analitičar HMC Investment Securities je za Bloomberg izjavio kako Apple i kineski proizvođači uspješno konkuriraju Samsungu s pametnim telefonima, ali su i dalje kupci upravo njihovih elektroničkih komponenti - ponajviše memorijskih čipova.

Stoga je logično da za Samsung analitičari vide budućnost i optimizaciji proizvodnje čipova i oslanjanju na to, umjesto na proizvode namijenjene krajnjim potrošačima. S obzirom da je, posebno pred kraj, Samsungova strategija s pametnim telefonima bila pogrešna, valja računati na to da će Samsung itekako značajnije investirati u proizvodnju elektroničkih komponenti.