IDENTIFIKACIJA KORISNIKA

HT iznenađen zahtjevima HAKOM-a

03.12.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) danas je poslala priopćenje u kojem nalaže svim mobilnim operaterima da omoguće trenutačnu identifikaciju korisnika usluga, postavivši za identifikaciju novih korisnika rok do 1. ožujka 2011. godine. Iz HT-a pak javljaju da je taj rok - nerealan

HAKOM je, kako tvrdi u priopćenju, stručnim nadzorom utvrdio da nijedan od operatera nije u potpunosti omogućio trenutnu identifikaciju korisnika usluga mobilne telefonije. Zbog toga je, tvrdi HAKOM, operaterima naređeno uklanjanje nepravilnosti te omogućavanje trenutačne identifikacije novih korisnika do 1. ožujka 2011., a za postojeće korisnike, za koje se trenutno ne može omogućiti trenutačna identifikacija, određen je rok 1. rujna 2011. godine.

Iz HT-a javljaju da su 'iznenađeni rješenjem'. Iako je nadzor uistinu proveden, kako tvrde u HT-u, zbog činjenice da u Hrvatskoj nije uvedena obvezna registracija mobilnih prepaid korisnika, HAKOM-ovi rokovi nisu realni.

'Što se tiče rokova navedenih u rješenju, napominjemo da su proizvoljno navedeni bez konzultacije s HT-om, a koliko smo upoznati, i s bilo kojim drugim mobilnim operatorom. Rokovi za uvođenje obvezne prepaid registracije trebali bi biti dio propisa ili barem dio neke javne rasprave unutar telekom industrije u okviru koje bi operatori mogli iznijeti stav o realnosti provođenja registracije u određenom roku', rekla nam je direktorica Odjela za odnose s javnošću HT-a Maja Weber.

Osim činjenice da u Hrvatskoj ima četiri i pol milijuna prepaid korisnika, HT tvrdi da je problem i u nedostatku zakonskih okvira. 'Začuđuje ovakav pristup s obzirom na to da je u tijeku priprema izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kojim se problem obvezne prepaid registracije mogao sustavno riješiti na zadovoljstvo telekom operatora i nadležnih tijela sigurnosti', kažu u HT-u.