REGIOSTARS ZA E-ŠKOLE

Hrvatski obrazovni projekt bori se za europsku nagradu, pomozite mu glasovima

10.07.2020 u 13:46

Bionic
Reading

O pobjedniku natjecanja RegioStars odlučit će glasovi građana na europskoj razini. Stoga vas iz CARNeta pozivaju da im date svoj glas do utorka, 15. rujna

CARNET-ov pilot-projekt 'e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola' jedan je od pet finalista natjecanja RegioStars u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, na koje je ukupno bilo prijavljeno 206 projekata u pet kategorija.

Nagradu RegioStars Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja, a usredotočeni su na područja koja su ključna za budućnost regionalne politike EU-a.

O pobjedniku natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini. Stoga vas iz CARNeta pozivaju da im date svoj glas do utorka, 15. rujna, na web odredištu RegioStars. Svečana dodjela nagrada bit će održana u listopadu ove godine u Bruxellesu.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira rekla je kako su ove godine zaprimili najveći broj prijava ikad.

Pilot projekt 'e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola' proveden je od 2015. do kraja kolovoza 2018. godine. Njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Do 2022. u svim javno financiranim školama

U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača također je znatno pojednostavljena.

Na temelju stečenih iskustava i rezultata pilot-projekta CARNet je u rujnu 2018. godine pokrenuo provedbu druge faze tog programa, vrijedne 1,3 milijarde kuna.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, do 31. prosinca 2022. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

'Ponosni smo što je kvalitetu projekta e-Škole prepoznala i Europska komisija. Ovo je potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNetu i našim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom ćemo obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj', rekla je Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta e-Škole.