ESKILLS FOR JOBS

Hrvatska je uspjela zainteresirati mlade za ICT

24.11.2016 u 15:59

Bionic
Reading

'Pozivamo hrvatsku Vladu da aktivno nastavi raditi projektima važnim za razvoj domaće ICT industrije', rekao je nacionalni ambasador eSkills for Jobs za Hrvatsku Hrvoje Balen po završetku tog projekta u našoj zemlji

Tijekom zaključne konferencije hrvatskog ogranka inicijative eSkills for Jobs, održane u Zagrebu, predstavljeni su rezultati ostvareni u proteklih šest godina, kao i pomaci ostvareni na polju popularizacije digitalnih zanimanja i ICT vještina prema mladima.

Incijativa eSkills for Jobs u Hrvatskoj djeluje od 2012. godine. Do danas je organizirala preko stotinu različitih događanja, putem kojih su informacije dosegle više od 2,5 milijuna ljudi. Objavljeno je preko 500 članaka u medijima, uspješno je povećan broj prijava i interes za upise na ICT studije, dok su istovremeno obrazovne institucije povećale kvote za upis na takve studije.

'Hrvatska je na studijima iz područja računarstva i informatike ostvarila značajne pomake u pozitivnom smjeru. Jedna smo od zemalja Europske unije koja je uspjela preokrenuti silazni trend interesa za ICT studijima u pozitivnom smjeru.


Time se samo pokazalo koliko još potencijala na tržištu ima te koliko je važno otvoriti javni dijalog s predstavnicima središnje vlasti, akademske zajednice, poslodavaca i pojedinaca koji traže sigurnost kroz zapošljivost i karijeru. Samo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem na više frontova moguće je napraviti značajnije promjene', naglasio je Hrvoje Balen, nacionalni koordinator inicijative eSkills u Hrvatskoj.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je provela kvalitativnu analizu podataka o upisima na ICT i srodne studije te usporedila podatke o interesu mladih za studiranjem u tim područjima.

Analizirani su podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije koje je centralno mjesto prijava na sva visoka učilišta u Hrvatskoj, a prikupljeni su kroz Nacionalni informacijski sustav prijava koji je u funkciji od 2010. godine. Ovom se analizom, koja se sada provodi treću godinu za redom, nastoje pratiti trendovi interesa mladih za informatičkim studijima, s kojih trenutno izlazi najtraženiji kadar na tržištu rada.

Analiza je pokazala da kontinuirano raste interes mladih ljudi za upise na ICT studije, udio prijava studenata na ICT studije od ukupnog broja zainteresiranih, iznosio je posto posto, odnosno ostvareno je 18.118 prijava za upis za neki od tehničko računarskih studija.

Što se tiče škola iz kojih dolazi najviše prijava za ICT studije, još uvijek prednjače strukovne škole, dok nešto manje prijava dolazi iz gimnazija. No trend interesa i jednih i drugih je u uzlaznoj putanji, što je pozitivno.

U pogledu interesa za studijskim programima, najveći je broj prijava i interesa koji također raste pokazuje se za računarske studije te studije informacijskih i komunikacijskih znanosti, a nešto manji za matematiku.


Računarstvo je dominantno muško znanstveno polje, s udjelom od 87,4 muških studenata i svega 12,59 studentica.

Usprkos povećanju broja upisanih na ICT studije, kvota za upise na te studije i dalje ostaje nepopunjena. Slobodnih mjesta ponajviše je na akreditiranim izvanrednim studijima ili privatnim visokim učilištima, koja podrazumijevaju određenu financijsku participaciju studenata.

Analiza je pokazala kako imamo pozitivne trendove i u interesu, i u broju prijava, i u broju upisanih te da općenito raste stupanj interesa mladih za ICT studije. No, iznjedrila je i alarmantan podatak da značajan broj studenata odustaje od studija već na 1. fakultetskoj godini (u prosjeku čak 40 posto). Kao razlozi najčešće se navode pogrešno odabran studij (35 posto), pretežak studij (35 posto) i loši materijalni uvjeti (10 posto).

Projekt eSkills for Jobs u obliku u kojem smo ga dosad poznavali prestaje postojati. Njegove bi aktivnosti trebale preuzeti druge inicijative na nacionalnoj razini. Europska komisija prepušta razvoj strategije i odgovornost za daljnji rast ICT industrije te provedbu aktivnosti za povećanja ICT kadra na Nacionalne koalicije za digitalna radna mjesta i vještine

'Pozivamo hrvatsku Vladu da nas uključi u izradu Strategije razvoja digitalnih vještina i radnih mjesta te aktivno nastavi raditi na ovim važnim projektima koji su od velikog interesa za razvoj domaće ICT industrije', zaključio je Balen.