DIGITALNA TELEVIZIJA

Hoće li HRT i Vlada uistinu maknuti antene s krovova?

13.01.2010 u 14:22

Bionic
Reading

S HRT-a u posljednje vrijeme često čujemo priču da će prelazak s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju, koji će se odvijati tijekom 2010. godine, ukloniti antene s krovova. Činjenica je, nažalost, da antene nemaju puno veze s tim

U HRT-ovim promotivnim spotovima koje smo imali prilike gledati tijekom 2009. često se spominjala fraza 'Siđite s krovova', a sprdnja s namještanjem antene navodi na pomisao da će upravo u tom segmentu doći do nekih promjena s dolaskom digitalne televizije.

Nedavno je istu pogrešku ponovio i Zoran Šprajc u 'Dnevniku' HRT-a, a prilog (kao i spomenutu reklamu) možete vidjeti u video isječku malo niže. 'S krovova i balkona', tvrdi Šprajc, 'zauvijek će nestati metalni roštilji i riblje kosti analognih televizijskih antena.'

Činjenice su, zapravo, posve drugačije. Za prijem digitalne zemaljske televizije putem DVB-T standarda potreban je posebni digitalni prijemnik, ali i antena, i to ista antena koju koristimo za analogni prijem. Štoviše, ne postoje digitalne i analogne antene: radijske i televizijske antene su naprave koje služe za prijem ili predaju elektromagnetskih valova, a informacija koju ti valovi nose može biti u digitalnom ili analognom obliku.

Digitalna televizija, doduše, dolazi u više oblika. Za IPTV uslugu, kao što je MAXtv, uistinu vam ne treba antena. No prelazak s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju nema nikakav utjecaj na ukrase koje imamo na krovovima.

Na stranicama HRT-a i Vlade Republike Hrvatske nalaze se i linkovi sa detaljinim informacijama o projektu prelaska na digitalnu televiziju. Na tim stranicama nismo primijetili netočne informacije, no na stranicama Vlade još se uvijek (barem vizualno) nepotrebno forsira tema krovova i antena.