ZA SLABIJE RAZVIJENE

HAKOM će financirati širenje broadbanda

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 17:06
  • Objavljeno 18.04.2013 u 17:06
lika_poplava21-100110

lika_poplava21-100110

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Miškivić

Neutrošena sredstva iz prošle godine Agencija će preusmjeriti u program razvoja širokopojasnog interneta na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) izvijestila je kako rebalansom svog proračuna smanjuje troškove poslovanja.

Potporama za razvoj interneta smanjit će se jaz između slabije naseljenih područja obuhvaćenih programom i ostalih područja u Republici Hrvatskoj koja imaju veću dostupnost širokopojasnog interneta, kažu u Agenciji.

Program razvoja je još 2011. odobrila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a HAKOM ga vidi kao način da se neutrošena sredstva vrate tržištu kao društveno odgovorna regulacija.

Pored toga, uštede u ovogodišnjem rebalansu, koji ide na javnu raspravu, najvećim dijelom će se ostvariti smanjenjem rashoda za radnike u iznosu od oko tri milijuna kuna.

HAKOM nije korisnik državnog proračuna, već se sredstva za poslovanje osiguravaju iz naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorom te 0,25 posto prihoda operatora.

Uvažavajući okolnosti u kojima se nalazi sektor, koji je povjeren HAKOM-u kao regulatoru, uštedama će se u budućem razdoblju omogućiti i smanjenje iznosa naknada.

HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti, koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!