CYBER SIGURNOST

Haker otkrio kako provaliti u računala pomoću lažnog kabela koji neodoljivo podsjeća na Appleov

03.10.2019 u 09:44

Bionic
Reading

Ako ništa drugo, kupci će nakon ovoga vjerojatno više nego jednom provjeravati otkud kupuju kabel za svoj Apple smartfon ili računalo

Prema najnovijem izvješću Motherboarda, domišljati hakeri su pronašli još jedan način kako se zavući u vaše računalo. Njihov najnoviji trojanac je lažni Lightning kabel za iPhone pomoću kojeg mogu iz udaljenosti preuzeti vaš PC ili Mac. Iza ovog opasnog izuma stoji sigurnosni stručnjak (iliti haker) Mike Grover koji, kako stvari stoje, bez ikakvog straha isti prodaje online.

Daljinski upravljač

Trik je u minijaturnom hardveru koji je ugrađen u kabel te koji služi kao WiFi hotspot pomoću kojeg haker može računalu davati komande i kontrolirati neke njegove funkcije. Grover se nada da će kabel privući pažnju drugih sigurnosnih stručnjaka i javnosti te potaknuti Apple i druge proizvođače da poboljšaju svoje sigurnosne mjere.

Konačno, vrlo je važno da se na kraju dana u obzir uzme i to da je priključivanje bilo čega na računalo u neku ruku rizično i da korisnici točno trebaju znati s čime imaju posla prije nego što bude prekasno.

APPLE

Zašto treba pričekati: Ove značajke novog iOS-a i iPadOS-a su nas najviše razočarale

Pogledaj galeriju

Sve je to 'za više dobro'

'Uključivanje ovog patenta je slično tome da ste sjeli za radni stol ugroženog računala - sve vam je na raspolaganju' rekao je Grover u razgovoru s Motherboardom.

Grover pod pseudonimom MG prodaje kabel putem stranice Hak5. Drugim riječima, velike su šanse da nećete slučajno kupiti kabel koji hakeri koriste za provaljivanje u vaše računalo.

Konačni MG-ov cilj je ponuditi kabel stručnjacima za cybersigurnost, no istina je da ga bilo tko može kupiti. Prema izvješću The Vergea, MG kaže da se nada da će drugi profesionalni hakeri pronaći mjeru kako zaštititi uređaje od kabela poput ovog.