SAMOVOZNI AUTOMOBILI

Haker George Hotz osigurao sredstva za konkuriranje Googleu i Tesli

14.03.2016 u 08:30

Bionic
Reading

Izgledno je da će sljedeće desetljeće donijeti svojevrsnu revoluciju u svijetu prijevoza. Naravno, riječ je o autonomnim automobilima, u koje posebno ulažu divovi poput Googlea i Tesla Motorsa. Međutim, postoje i entuzijasti koji vjeruju da im mogu konkurirati svojim znanjem - jedan od njih je računalni stručnjak poznat po probijanju zaštite iPhonea i PlayStation konzole

On je u prosincu prošle godine izveo prve demonstracije svog sustava umjetne inteligencije koji bilo kojem modificiranom vozilu može osigurati autonomno upravljanje. Njegova mlada kompanija 'comma.ai' nedavno je prikupila značajnu investiciju i osigurala dalji rad.

Zanimljivo je da je već pri prvoj pojavi Hotzovog projekta u medijima na neki način ismijan u Tesla Motorsu, gdje su izjavili da je šansa da jedan čovjek osmisli bolji autonomni sustav od njih (ili Googlea) jednostavno nikakva.

Bockanja između Hotza i Elona Muska su se nastavila, a premda ovaj računalni stručnjak kaže kako cijeni Muskov rad, vjeruje da može napraviti stvari bolje i brže nego su to u stanju Google i Tesla. Hotz je htio osigurati partnerstvo s Tesla Motorsom, koji bi ekskluzivno počeli koristiti njegov sustav za autonomno upravljanje umjesto postojećeg rješenja, no Musk je navodno tražio moguće izlaze u samom ugovoru...


Rezultat svega je fotografija Elona Muska u Hotzovom podrumskom uredu, koja služi kao meta za pikado - i jedan otkačeni entuzijast koji misli da automobile može učiniti boljima:

Istini za volju, 'Geohotu', kako je ranije ovaj haker bio poznat, autonomno vozilo je ipak od sekundarnog interesa - ono što ga pogoni, umjetna inteligencija, je već druga priča.