TRŽIŠNE KOČNICE

Gotovo je s tablet računalima, neće prijeći udio od 10 posto

20.10.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Eksplozivan rast tablet računala gotov je - postojeći kupci su zadovoljni starim uređajima, a oni potencijalni biraju alternative poput hibrida. Dok je Gartner ne tako davno projicirao da će tržište tablet uređaja doslovno pregaziti računala, situacija je takva da će i tableti grabiti 'mrvice', s udjelom u tekućoj godini manjim od 10 posto

Gartner je sredinom godine projicirao kako tržište računala ipak ne tone onako kako su prvotno smatrali, posebno zbog toga što je eksplozija tablet uređaja završila. Ova analitička kuća procjenjuje da će količina prodanih uređaja u toj kategoriji dosegnuti 229 milijuna jedinica, što je rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, uz ukupni udio u uređajima od 9,5 posto. Problem je u tom što je u prošloj godini rast takvih uređaja iznosio 55 posto.

Računala, tableti, ultramobilni uređaji i mobilni telefoni će u 2014. dosegnuti 2,4 milijarde jedinica, što je rast od 3,2 posto. U Gartneru smatraju da je tržište još uvijek u fazi evoluiranja te da mobilni uređaji i hibridi postaju mnogo složenijima.

'Neki korisnici tablet uređaja ne mijenjaju tablet s novim tabletom, već preferiraju hibridne 2-u-1 uređaje, čime je taj tržišni segment narastao 22 posto u 2014, a očekuje se da će do 2018. narasti na 32 posto', navodi Ranjit Atwal, istraživački direktor u Gartneru.