PATENT ODOBREN

Google vas želi naučiti kako izgovarati imena mjesta kao ‘lokalac’

06.02.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Googleu je nedavno odobren patent koji će turistima i općenito ljudima koji vole putovati olakšati izgovaranje imena određenih mjesta. Patent je početkom veljače osvanuo na stranici USPTO-a, a riječ je o tehnologiji koja će raditi bazu imena mjesta - onako kako ih izgovaraju njihovi mještani

Turisti obično ne znaju izgovoriti imena znamenitosti ili mjesta koje posjećuju - barem ne 'pravilno - poput mještana'. Njima, ali i onima koji često putuju uskoro bi u pomoć mogao uskočiti upravo Google. Odobreni patent govori o sustavu koji iskorištava bazu podataka s lokalnim izgovorom, kako bi posjetitelji bili u potpunosti spremni i sposobni i sami izgovoriti npr. 'Worcester'. Budući da se neka od imena ponavljaju diljem svijeta, ali izgovaraju na potpuno drugačiji način, izazov pred Googleom je bio osmisliti sustav koji će i to uzeti u obzir.

Korištenje lokaliziranih audio isječaka je bilo neizostavno za projekt, kojeg u Mountain Viewu vjerojatno u jednom trenutku planiraju uvesti u sklopu Google Mapsa - iako se s patentima nikad ne zna. U svakom slučaju bi bilo zgodno imati i tu mogućnost 'u džepu'.