NAGLI ZAOKRET

Google prodaje Motorolu Kinezima, ali ne i patente

30.01.2014 u 09:29

Bionic
Reading

Lenovo će za američkog proizvođača mobitela i druge opreme svejedno platiti 2,91 milijardu dolara (oko 17,1 milijardu kuna). Spremaju li se i na ulazak u nosivo računalstvo te kućanske uređaje?

U postu na službenom blogu, objavljenom netom prije tromjesečnih poslovnih rezultata, iz Googlea navode kako je riječ o važnom potezu za korisnike Androida diljem svijeta.


Riječima suosnivača i direktora te kompanije Larryja Pagea, time će ne samo dati vjetar u leđa nastojanjima Lenova da postanu značajniji igrač na tržištu pametnih telefona, već će i Googleu omogućiti fokusiranje na razvoj Androida i pratećeg ekosustava.

Dogovoreni iznos tek je dio cijene koju je Google platio za Motorolu 2011. godine (12,5 milijardi dolara). Page je kupovinu pravdao poticanjem ekosustava za Android. Tvrtka je u međuvremenu izbacila nekoliko zapaženih modela smartphonea, no Google je prodao dio njenog poslovanja za 2,35 milijardi dolara.

Google će zadržati većinu patenata, koje će koristiti za obranu od tužbi konkurencije - ponajprije Applea - ali ih i licencirati Lenovu.

Ta je kineska tvrtka svojedobno spominjana kao mogući kupac Nokije, što su redovno demantirali. U priopćenju povodom akvizicije pozivaju se, između ostalog, na uspjehe s IBM-ovim brendom prijenosnika Think (kupljenog zajedno s cijelim odjelom PC-a 2005. za 1,25 milijardi dolara) te se nadaju zadržati ne samo sadašnje pozicije, već i postaviti temelj za buduće uspjehe.

Potez ima smisla za Lenovo, koji dosad s pametnim telefonima nije bio naročito prisutan na tržištima Sjeverne Amerike, ali je pomalo čudan za Google, koji je tek počeo ubirati plodove te akvizicije. Moto X je privukao puno pozornosti, a nerijetko se moglo čuti kako je riječ o dostojnom suparniku Appleovom iPhoneu

Page je dao naznačiti kako bi suradnja mogla ići i u drugim smjerovima osim proizvodnje mobitela, spomenuvši prilike koje pružaju nosivo računalstvo i kućanski uređaji. Google je nedavno kupio Nest, tvrtku koja proizvodi pametne termostate i alarme za dim.

Od 2,91 milijardu dolara, Google će po zaključenju transakcije nešto manje od četvrtine dobiti u gotovini, a nešto više u redovnim dionicama Lenova. Preostali iznos bit će isplaćen u roku od tri godine.

Transakcija treba dobiti odobrenje američkih i kineskih regulatora, piše Next Web. Što će na sve reći Samsung, glavni Googleov partner za Android, ostaje za vidjeti.