AKVIZICIJA

Google kupuje Nest, proizvođača pametnog termostata

14.01.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Div iz Mountain Viewa platit će proizvođača pametnog termostata i detektora dima 3,2 milijarde dolara (blizu 19 milijardi kuna) u gotovini

Nest je dosad prikupio oko 80 milijuna dolara (oko 472 milijuna kuna) od investitora, među kojima su bili Shasta Ventures, Kleiner Perkins i Google Ventures.

U zadnje vrijeme šuškalo se, piše Venture Beat, da se sprema za drugu rundu u kojoj bi se prikupilo oko 150 milijuna dolara (oko 885 milijuna kuna), što bi procijenjenu vrijednost tvrtke podiglo na oko dvije milijarde dolara (oko 12,8 milijardi kuna). U Googleu su, čini se, odlučili skratiti put i odmah preuzeti Nest.

Ta je tvrtka bila jedan od najzanimljivijih startupova koji su se pojavili u zadnjih nekoliko godina. Vodi je Tony Fadell, nekada zadužen za razvoj iPoda u Appleu, a zasad je jedan od nekolicine proizvođača umreženih kućnih uređaja koji su postigli kakav-takav tržišni uspjeh. Fadell bi trebao nastaviti voditi tvrtku i nakon preuzimanja.

Krenuli su 2011. godine s pametnim termostatom koji je praćenjem potrošnje prepoznavao obrasce u korištenju i pomagao pri uštedi energije. Slijedio je detektor dima i alarm za povećane razine ugljičnog monoksida koji se mogao povezati s termostatom i tvoriti vrlo jednostavnu mrežu kućanskih uređaja.

'Google će nam pomoći u potpunosti ostvariti viziju svjesnog doma te nam omogućiti promijeniti svijet brže no što bismo to ikad mogli da smo nastavili djelovati samostalno. Bili smo uhvatili dobar zalet, ali ovo je svemirski brod', napisao je Fadell u postu na svom blogu

Za Google bi Nest mogao biti ulaz u svijet umreženog kućanstva, viziju u kojoj će svi kućanski uređaji, pa i oni izvan kuće, poput električnih automobila, komunicirati jedni s drugima. Taj je koncept bio jedna od dominantnih tema na CES-u i drugim velikim tehnološkim događanjima u proteklih nekoliko godina, a Nest je jedna od tvrtki koje su doista isporučile tržištu zanimljiv proizvod.

Iz te su tvrtke objavili da će podaci o korisnicima koje su prikupili biti korišteni za poboljšanje proizvoda i usluga. Što se, naravno, u budućnosti može promijeniti.

U Googleu već neko vrijeme najavljuju svoju platformu za umreženo domaćinstvo, Android@Home. No zasad nismo imali prilike vidjeti ništa konkretno, a nije najavljen ni datum službenog predstavljanja.

Preuzimanje Nesta moglo bi se dobro uklopiti s nedavnim Googleovim akvizicijama koje uključuju nekoliko većih tvrtki što se bave robotikom, ali i razvojem proizvoda kao što su auto bez vozača.