U ZADNJI TREN

Google predao žalbu na globu EU vrijednu milijarde dolara

10.10.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Tek nekoliko dana prije isteka roka Google je predao žalbu na odluku Europske komisije prema kojoj mora isplatiti milijarde dolara kazne zbog betržišnog ponašanja

Google je predao žalbu na globu Europske komisije u iznosu od blizu pet milijardi američkih dolara, odrezanu nakon što je regulatorno tijelo odlučilo kako je Alphabet, Googleova krovna tvrtka, svjesno prekršila antitrust zakone.

U prvotnoj je tužbi Europska komisija navela kako je Google zlorabio svoj dominantni tržišni položaj time što je u operativni sustav Android upakirao i svoje proizvode poput tražilice i web preglednika Chrome te plaćao drugim proizvođačima mobitela kako bi postavili Googleovu tražilicu kao početnu.

NOVA DIGITALNA ERA

Dvadeset godina tehnološkog diva: Pogledajte kroz što smo sve prošli s Googleom

Pogledaj galeriju

Presuda je donešena tijekom srpnja ove godine. Iz Googlea su najavili žalbu, ali nije predana sve dosad, nekoliko dana prije isteka roka. Prvom je odlukom Googleu naloženo da u 90 dana okonča djelovanja suprotna tržišnom natjecanju kako bi mogao nastaviti nuditi trgovinu aplikacijama Play na uređajima.

To je druga velika globa koju su Googleu razrezali europski regulatori. Prvu - u iznosu od 2,7 milijardi američkih dolara - zaradio je tijekom prošlog ljeta, zbog toga što je pogodovao vlastitim trgovačkim uslugama u prikazu rezultata pretraživanja, piše Verge.