VEVO

Google pokreće novi video servis

10.04.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Pokretanjem novog video servisa specijaliziranog za videospotove Google je riješio dio svojih problema s glazbenim izdavačima

S obzirom da je imao problema s nekim udrugama koje zastupaju prava vlasnika glazbenih djela, što je rezultiralo time da korisnici iz Velike Britanije nisu mogli gledati glazbene videospotove, Google je sklopio dogovor s Universal Music Groupom prema kojemu će internetski div kreirati i organizirati novi video servis nazvan Vevo, a Universal će osigurati sadržaj za njega.

Universal je produžio ugovor po kojemu korisnici YouTubea mogu koristiti njihovu glazbu u svojim video uradcima, no profesionalni videospotovi će se nakon pokretanja Vevoa moći vidjeti samo na tom servisu.

Za sada je Universal jedini izdavač koji će distribuirati svoj sadržaj na Vevou, ali su vodstva Universala i Googlea prilično sigurna da će uspjeti pridobiti još velikih izdavača. Zarada ostvarena od oglasa na Vevou će se dijeliti prema unaprijed dogovorenom ključu.

Google u zadnje vrijeme radi ambiciozne poteze kojima svom video servisu YouTube pokušava osigurati atraktivan sadržaj i nastavak dominacije na tom tržištu. Prije nekoliko dana je sklopljen dogovor s tvrtkom Sony Pictures o prikazivanju kompletnih filmova na YouTubeu.