MOBILNI TRENDOVI

Google ostao bez čovjeka koji je proslavio kameru na Pixelu

15.05.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Tehnološkog diva su napustila dva ključna stručnjaka, jedan od kojih je dizajnirao softver za računalnu fotografiju koja je proslavila Google Pixel

Google je u prošla dva mjeseca ostao bez nekoliko ključnih ljudi. Kompaniju je napustio i čovjek odgovoran za razvoj revolucionarne računalne fotografije koja je proslavila kamericu Google Pixela. Prema Informationu, vodeći ljudi koji su napustili kompaniju su inženjer Marc Levoy i bivši glavni menadžer za Pixel Mario Queiroz.

Queiroz je, navodno, već napustio Pixel dva mjeseca prije izlaska Pixela 4 te je preuzeo ulogu puno bližu Googleovom direktoru Sundaru Pichaiju. Na tom mjestu nije ostao predugo, s obzirom da je već u siječnju (prema Informationu i njegovom Linkedinu) prešao u Palo Alto Networks. Levoy je, u drugu ruku, Google napustio u ožujku, što je i napisao na Linkedinu.

Izvještaj Inforemationa također sadrži niz kritika vezanih uz Pixel 4 koja je spomenuo Googleov glavni čovjek za hardver Rick Osterloh: 'Tijekom sastanka odjela za hardver održanog prije prošlogodišnjeg jesenjeg lansiranja Pixela 4, Osterloh je osoblje upozorio da se ne slaže s nekim odlukama vezanima uz telefon, jedno od kojih je preslaba baterija.

Information je također piše da se Pixel 4 nije prodao približno dobro kao njegovi prethodnici. Google je tijekom prva dva financijska kvartala isporučio samo 2 milijuna Pixela 4. Usporedbe radi, Pixel 3 je u istom razdoblju godinu dana prije bio isporučen u 3.5 milijuna primjeraka, dok je Pixel 3A isporučen u 3 milijuna primjeraka.

Google Pixel 3a i Google Pixel 3a plus Izvor: Screenshot / Autor: Google

Ovi brojevi također pokazuju da prodaja Google Pixela nije mogla parirati konkurenciji. IDC tako pretpostavlja da je Apple uspio prodati 73.8 milijuna iPhonea u četvrtom kvartalu 2019. - razdoblju u kojem je Pixel 4 trebao dominirati, prenosi The Verge.