OPREZ

Google mu uvalio račun od 20.000 kn!

26.02.2014 u 20:50

Bionic
Reading

Naslovi dostupni u trgovinama aplikacija jednostavno nemaju ograničenja kada je riječ o potrošnji. Tako je jedan roditelj dobio hrpu računa u ukupnom iznosu od 2.500 britanskih funti za aplikaciju koju je kupio djetetu. Aplikacija je koštala kakvih tri funte, no tzv. 'in-app purchases' mehanizmi su omogućili da 12-godišnje dijete bez ikakvih kodova i znanja napravi velike račune

U pitanju je tek jedan u nizu različitih slučajeva vezanih za djecu i potrošnju novca unutar aplikacija. Kako bi kupovina uopće bila moguća, vlasnik uređaja inicijalno pruža podatke o kreditnoj kartici, kao i svoju e-mail adresu. Problem nastaje u tom što, nakon odrađene prve kupovine, račun ostaje 'otključan' na pola sata. U tom vremenskom periodu je moguće kupovati kojekakva čuda - bez dodatne autorizacije.


Drugi problem je nereguliranost tržišta. Kako piše Tony Hazell s DailyMaila, tehnologija je (opet) otišla ispred zaštite potrošača. Google omogućuje developerima aplikacija da zbog otvorenosti platforme one imaju minimalno upita i potvrda kada se jednom uđe u njih. Hazell je ulazak na Google Play usporedio s Divljim zapadom i savjetovao obraćanje pažnje na sve parametre aplikacija, ma koliko god se one benignima činile.

Svakako je poželjno razgovarati s djetetom i objasniti da mnoge stvari za koje se čini da su besplatne one to nisu - posebno ako se kupuju virtualne valute ili 'dragulji' iz igre.