U KRATKOM ROKU

Google ima web odredište o koronavirusu, ali ne nudi ono što je Donald Trump najavio

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.03.2020 15:00
  • Objavljeno 23.03.2020 u 14:51
tportal

Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Ipak, uz relevantne rezultate pretraživanja u Googleovoj tražilici pojavljivat će se više informacija o globalnoj pandemiji, uz preporuke kako se zaštititi

Prije tjedan dana američki predsjednik Donald Trump je tijekom konferencije za medije ustvrdio kako u Googleu pripremaju web odredište koje je usmjeravati ljude prema lokacijama gdje se mogu testirati na koronavirus. Ta se informacija u međuvremenu pokazala velikim dijelom netočnom.

Istina, u tvrtki Verily (koja je, kao i Google, u sklopu tvrtke Alphabet) doista su pokrenuli takvo web odredište, ali samo za područje Zaljeva San Francisca i, navodno, nudili testove tek vrlo malom broju ljudi.

  • +73
  • +70

Potpuno prazni gradovi zbog pandemije koronavirusa

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Iz Googlea su potom objavili kako će ponuditi nekakvo web odredište tematski vezano uz pandemiju koronavirusa. To su nakon kraćeg kašnjenja i učinili. Dostupno je na adresi google.com/covid19, gdje ćete naći niz potencijalno korisnih informacija o pandemiji za pojedince, tvrtke i obrazovne organizacije.

Kako tvrde u toj tvrtki, riječ je o informacijama iz službenih izvora (primarno Svjetska zdravstvena organizacija i američki Center for Disease Control and Prevention), a na raspolaganju ćete imati i, primjerice, trendove pretraživanja interneta vezane uz COVID-19. Zasad je dostupno samo na engleskom jeziku, u pripremi je podrška za španjolski.

tportal

Izvor: Google / Autor: Miroslav Wranka

I ne, ne nudi značajku koju je Trump najavio. Najbliže tomu je padajući izbornik s poveznicama na lokalna web odredišta s relevantnim informacijama na području Sjedinjenih Država.

U budućnosti bi Google mogao doista ponuditi odgovarajući upitnik i upute o najbližim lokacijama za testiranje, ali tek kad će moći raspolagati vjerodostojnim informacijama o tim lokacijama.

Google će ujedno ujedno uz svoju internetsku tražilicu objavljivati kartice s više informacija za ljude koji unose upite o koronavirusu. Primjerice, tako će biti ponuđene informacije o simptomima, mjerama prevencije, globalnim statistikama i lokalno važnim pojedinostima, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!