ZBOGOM ZLOĆUDNIM APLIKACIJAMA

Google čisti telefone korisnika od trojana

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 14:45
  • Objavljeno 07.03.2011 u 11:42
android market

android market

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Nagađanja o malicioznim aplikacijama za operativni sustav Android pokazala su se točnim. Google je potvrdio da je određen broj aplikacija uklonjen s Marketa, ali i da će već instalirane aplikacije biti uklonjene iz mobilnih telefona

Google se nakon nekoliko dana tišine oglasio povodom više aplikacija na Android Marketu koje su u sebi sadržavale maliciozan kod za prikupljanje podataka bez znanja korisnika. Aplikacije su trenutno uklonjene s Marketa, a Google kaže da će u ovom slučaju aktivirati mogućnost uklanjanja aplikacija iz mobilnih telefona korisnika. Naime, 260.000 korisnika pametnih telefona s operativnim sustavom Android instaliralo je aplikacije s problematičnim kodom, pa će ih Google izbrisati iz tih pametnih telefona zbog sigurnosti samih korisnika.

U isto vrijeme će na telefone korisnika koji su pogođeni ovim problemom biti odaslana zakrpa koja ispravlja propust zbog kojega su te aplikacije uopće mogle prikupljati informacije iz telefona na kojem su instalirane. Google je javio da su tim problemom pogođeni samo pametni telefoni koji imaju Android OS stariji od verzije 2.2.2

Problem s određenim aplikacijama otkrio je čitatelj Reddita. Radilo se o modificiranim verzijama normalnih aplikacija u koje je ugrađen Trojan DroidDream. Android Police javlja da DroidDream može zabilježiti podatke pohranjene u telefonu, podatke o samom telefonu te može preuzeti dodatni maliciozni kod u uređaj koji je zarazio.

Problem je sada riješen, međutim Googleovo rješenje je pomalo kontroverzno jer još jednom pokazuje da internetski div ima popriličnu kontrolu nad pametnim telefonima s OS-om Android dočim može uklanjati aplikacije i modificirati operativni sustav uređaja bez odobrenja korisnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi