BROJNI TESTOVI

Google će otkriti kako se autonomna vozila nose s temperaturama i prašinom

08.04.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Autonomni automobili iz Googlea (Alphabeta) uskoro će proširiti svoja 'digitalna osjetila' na Arizonu. Vozila opremljena hrpom senzora tako će se testirati u svim mogućim uvjetima, a Arizona je specifična po vrlo visokim temperaturama te finoj prašini koja bi mogla ometati rad senzora

Googleova autonomna vozila su skupila na milijune kilometara, što virtualno u simulacijama što na stvarnim cestama. Ipak, većina toga se odradila na cestama u Kaliforniji, a stvari će se sada pomaknuti u nešto ekstremnije područje.

'Područje Phoenixa ima posebne pustinjske uvjete, što će nam pomoći otkriti kako tamo rade senzori i automobili općenito', rekla je Jennifer Haroon iz Google Self-Driving Car projekta. Visoke temperature u kombinaciji s prašinom nisu idealni za vozila kojima srce čini hrpa senzora i elektronike, no upravo tome služi i test.

Za početak priče Google je 'uposlio' četiri Lexus RX450h vozila oko Phoenixa kako bi kreirao detaljne digitalne karte ulica te 'pohvatao' gdje stoji signalizacija i sl.