RAČUNALA I STVARNOST

Googleovi automobili u simulacijama dnevno prijeđu gotovo pet milijuna kilometara

05.02.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Googleovi autonomni automobili su u proteklih šest godina fizički prešli preko dva milijuna kilometara, no dok to zvuči impresivno, simulatori su u stanju napraviti mnogo više. Svaki dan u simulacijama Google tako odradi više od tri milijuna milja (gotovo pet milijuna kilometara)

Ove podatke Google je otkrio u novom mjesečnom izvješću za svoj Self-Driving Car Project, uz dodatak da se u simulacijama nalazi sve više i više scenarija zahvaljujući sirovoj količini prikupljenih podataka.

U Googleu inženjeri uistinu misle na sve moguće stvari - pa i razinu udobnosti pri ulasku u kakvo raskrižje. 'Na primjer, ako želimo učiniti lijeva skretanja u raskrižjima udobnijima za putnike, modificirali smo softver da prilagodi kut kojim vozilo ide. Nakon toga testiramo tu promjenu kroz sve ranije simulirane vožnje, milijune kilometara, kako bi bili potpuno sigurni da je promjena ne samo rezultirala boljim skretanjem u raskrižju, već i boljim iskustvom u vožnji općenito', navode iz Mountain Viewa.


Svaka, pa i ona najmanja izmjena koda rezultira ponavljanjem milijuna kilometara i analizom podataka. Sirova količina podataka traži uistinu astronomske podatkovne centre - no Google itekako raspolaže s dovoljno snage.

Simulacije su iznimno kvalitetno osmišljene - pa tako i u slučajevima kada vozač nije siguran i primi volan za korekciju putanje, inženjeri dalje simuliraju što se moglo dogoditi da je jednostavno pustio vozilo u samostalnoj vožnji.

U cijelu priču onda valja uračunati i različite podloge, vremenske uvjete, hrpu drugih parametara - i stvar postaje suludo složena. Sreća u cijeloj priči je da Googleu ne manjka računalnih resursa. Detaljno izviješće za siječanj 2016. godine moguće je vidjeti na ovom linku u formatu .pdf