nasa-in eksperiment

Godina dana u simulaciji: Ovako bi mogao izgledati život na Marsu

12.04.2023 u 22:21

Bionic
Reading

NASA će uskoro zatvoriti četiri volontera na godinu dana, i to u kuću u kojoj će se simulirati život na Marsu. Volontere će se, između ostalog, testirati i u ekstremnim situacijama poput nestašice vode

Četiri male sobe, teretana i puno crvenog pijeska – tako izgleda nova NASA-ina kuća u kojoj će se testirati kako bi izgledao život na Marsu. Od lipnja će četiri volontera provesti godinu dana u preuređenom hangaru u jednom o NASA-inih centara za istraživanje.

Glavni cilj eksperimenta je ispitati kako se ljudi nose s dugim razdobljem izolacije. To bi NASA-i trebalo pomoći procijeniti koji su resursi potrebni budućim astronautima da prežive misiju na Marsu. 'Mars Dune Alpha' prostire se na 160 kvadratnih metara, a u njemu će volonteri na raspolaganju imati tzv. vertikalnu farmu za uzgoj povrća, dvije kupaonice, 'medicinsku' sobu, sobu za odmor te više radnih soba, piše Spiegel.

Cijela kuća je pritom isprintana 3D printerom, a jedna od voditeljica eksperimenta, Grace Douglas, smatra da će se u budućnosti ovom tehnikom potencijalno graditi i cijela staništa na drugim planetima.

Iz kuće će se moći izaći u 'otvoreni prostor' koji je replika marsovskog krajolika. Pod je prekriven crvenim pijeskom, a tu se nalaze i meteorološka stranica, stroj za izradu cigli i mali staklenik – sve ono što će i budući astronauti koji budu išli na Mars i koristiti. S druge strane, traka za trčanje postavljena u pijesku neće biti potrebna na Marsu.

  • +13
NASA-in eksperiment: Simulacija života na Marsu Izvor: Profimedia / Autor: Mark Felix / AFP / Profimedia

Volonteri će morati hodati na njoj dok vise na užetu kako bi simulirali nisku gravitaciju Crvenog planeta. Tako će se simulirati duža putovanja na površini Marsa, tijekom kojih će se prikupljati uzorci i podaci, ali i postavljati dodatna infrastruktura.

Još se ne zna tko će biti volonteri koji će sudjelovati u ovom eksperimentu. Kandidati trebaju zadovoljiti standardne kriterije za astronaute, a to podrazumijeva i znanstvena i tehnička znanja, ali i znanje iz matematike. Ispitivat će se i kako volonteri reagiraju u stresnim situacijama, primjerice kad nestane vode ili kad se pokvari oprema.

NASA-ina priprema za ljudsku misiju na Marsu još je u prvoj fazi. Prva takva misija koja bi trebala trajati godinama očekuje se do 2040.. Od NASA-inih velikih pothvata, prvo slijedi povratak na mjesec koji se očekuje 2025..