ISTRAŽIVANJE

Generaciji Y važan je održiv prijevoz

20.08.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Europski studenti žele ekološki prihvatljivu budućnost. Pritom su svjesni da se to može uspješno postići održivim razvojem na području automobilske industrije i transportnoga sustava

Istraživanje 'ThinkGoodMobility', koje je u 12 zemalja među 2.500 europskih studenata starih između 18 i 30 godina provela tvrtka Goodyear Dunlop Tires Europe u suradnji s institutom ThinkYoung, pokazalo je da se automobilska industrija tijekom idućih godina mora usredotočiti na proizvodnju vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva.

Nešto manje od polovice europskih predstavnika generacije Y (49 posto) uvjereno je da bi u središtu održivih ciljeva automobilske industrije i transportnoga sustava u 2025. godini morala biti vozila s učinkovitom potrošnjom goriva.

Na drugom se mjestu našla reciklaža upotrijebljenih dijelova (29 posto), a na trećem ulaganje u sustav javnoga prijevoza (27 posto). Generacija Y u Europi očekuje znatna poboljšanja transportnoga sustava, ali ne na račun ograničavanja slobode izbora prijevoznih sredstava i kretanja. Čak 85 posto mladih ispitanika vjeruje da će u idućih deset godina imati vlastiti automobil.


Održivi razvoj i želja za učinkovitijom potrošnjom goriva u sljedećih deset godina za generaciju Y su toliko važni da su izrazili želju za provođenjem nekih propisa koji bi se pobrinuli za ekološki prihvatljiviju budućnost u 2025. godini. Najbitnijima smatraju europske propise o dopuštenim emisijama CO (44,6 posto), poticanje učinkovite potrošnje goriva (35,7 posto) i poticanje uporabe javnoga prijevoza (32,2 posto).