ISPROBALI SMO

Galaxy Tab Pro - tablet s jakim adutom

12.06.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Sasmungov novi izdanak u liniji tableta Galaxy ima svojih kvaliteta, ali samo jedna ga bar donekle odvaja od sve žešće konkurencije među uređajima sa zaslonom dijagonale 10,1 inč

Stjecajem okolnosti, Samsungov tablet Galaxy Tab Pro 10.1 pravio mi je društvo dok sam sumamedima nastojao suzbiti neočekivanu upalu pluća. To je u velikoj mjeri uvjetovalo za što ću ga koristiti - uglavnom je to bilo surfanje i prikaz videosadržaja u različitim oblicima, uz nešto malo igranja i rada s dokumentima. Sve u ležećem položaju.

Kako je riječ o modelu koji ima samo wi-fi, ne i podršku za 3G/4G, vjerojatno ga ionako ne bih puno koristio daleko od mjesta koja nude pristup bežičnom internetu, odnosno u pokretu.

Čim ga uzmete u ruke, jasno je kako je to jedan od uređaja iz berbe 2014, prepoznatljiv ponajviše po lažnoj koži i šavovima na poleđini. Kao i kod drugih modela, taj neobični dizajnerski element olakšava držanje tablet računala i smanjuje mogućnost klizanja, kako u rukama, tako i na glatkim površinama.


S promjerom 7,3 milimetra, Tab Pro je prilično tanak. Kako je uz to i relativno lagan (469 grama), nije problem baratati njime te držati i dulje vrijeme jednom ili obje ruke. Za mrvu je prevelik za upravljanje jednom rukom za nekog s rukama poput mojih, no to je slučaj sa svim tabletima te veličine.

I nije naročit problem. Važno je to što je lagan, prilično dobro leži u ruci i ne grije se puno nakon dugog i/ili intenzivnog korištenja.

Pri izradi dizajna, u Samsungu su s Tabom Pro više potrudili oko njegove ergonomičnosti, što se primijeti. Recimo, fizičko dugme Home i dva kapacitativna smješteni su pri dnu zaslona, tako da ne smetaju na bilo koji način pri korištenju, a svejedno su pri ruci kad zatrebaju, kako god ga okrenuli.

S lijeve strane naći ćete utor za karticu mikroSD (proširiva do 64 GB), dobro uklopljen tako da ne narušava ukupni dojam koji dizajn ostavlja. Isto vrijedi za dugmad za uključivanje/isključivanje te pojačavanje i stišavanje zvuka (oba se nalaze na gornjem dijelu tableta). Lako ih je naći, a ne strše.

(klikni za uvećanje)


IR odašiljač je na sredini gornjeg ruba, ulaz za slušalice na lijevoj strani (također zgodno smješten ako niste lijevak jer ne ometa kretnje rukom). Zvučnici su smješteni u gornjem desnom i lijevom kutu.

Najjači adut s kojim se Tab Pro može podičiti je zaslon. Razlučivosti 2560 puta 1600 piksela, daje izvanredno oštru i kontrastnu sliku, bogatu bojama, koja mi nije zamorila oči ni nakon višesatnog gledanja, a sadržaj se dobro vidio iz različitih kutova. Nešto slabiji rezultat bio je pod izravnijim sunčevim svjetlom. Ako vam je dobar zaslon važan, onda je ovo Samsungov tablet za vas.

Tab Pro dolazi s osmojezgrenim procesorom Exynos 5 Octa SoC, dva gigabajta RAM-a i 16 GB memorije ugrađene (proširivo do 64 GB). Tu su još, između ostalog, Bluetooth 4.0, brzinomjer i žiroskop.

Po tehničkim specifikacijama, trebao bi raditi bez većih problema. Tako je i bilo, uglavnom. Pojedine aplikacije, bez obzira čemu bile namijenjene, otvarao je brzo, skrolanje stranica i prebacivanje iz programa u program išlo je glatko.

To jest, išlo bi sve dok se u pozadini ne bi nakupio dovoljan broj otvorenih aplikacija. Tada bi počeo zapinjati, aplikacije bi se smrzavale, vrijeme potrebno za obavljanje zadaća bi se produljilo, a znao bi se i smrznuti, što se dogodilo pri preuzimanju više nadogradnji za aplikacije odjednom. To možda mogu oprostiti svojoj godinu i nešto staroj Prestigiji, ali ne i novom uređaju, k tome još top modelu.

Problem bi nestao s ubijanjem viška aplikacija, ali time nije nestala i moja frustracija. Od takvog uređaja očekujem više i bolje. Kako je koristio moju kućnu wi-fi vezu, s kojom obično nemam problema, pretpostavljam da multitasking nije najsretnije riješen, hardverski i/ili softverski, iako je to jedna od opcija kojom se Samsung hvali i nudi kao prednost Tab Proa.

Dvije kamere (stražnja s osam megapiksela i bljeskalicom, prednja s dva megapiksela) dat će vam pristojne, mada ne i naročito dobre fotografije. Kao i kod većine drugih tablet računala, dobro će poslužiti za videokonferencije i povremeno fotografiranje.

Zvučnicima nisam bio zadovoljan. Nisam veliki audiofil, ali metalan, plošan zvuk koji su isporučivali bio je ispod čak i mojih, razmjerno nisko postavljenih mjerila. Uglavnom sam koristio slušalice, za koje postoji posebna značajka koja omogućuje prilagodbu zvuka, a koja je prilično poboljšala sliku.

(klikni za uvećanje)


Baterija kapaciteta 8220 mAh pokazala se odličnom. Izdržala je punih devet sati naizmjeničnog gledanja videa na YouTubeu i inim web odredištima te surfanja internetom. Punjenje je potrajalo nešto više od pet sati u idealnim uvjetima (isključen wi-fi, tablet u mirovanju). Možete se osloniti na to da vas neće iznevjeriti ni tijekom intenzivnijih radnih dana.

Što se softvera tiče, Tab Pro dolazi s Androidom KitKat 4.4.2 i Samsungovim sučeljem TouchWiz.

Touchwiz je pregledniji i nešto bolje organiziran nego prije, s ogromnim brojem postavki, kao i korisnih uputa za manje poznate i korištene značajke.

I u ovom segmentu se gledalo kako da što više toga bude pri ruci. Potez na desno otvara meni s aplikacijama (Chrome, YouTube, Maps i tome slično). Svaku je moguće otvoriti u više odvojenih manjih prozora, premještati i mijenjati im veličinu, poslati u pozadinu i, naravno, zatvoriti.

Potez lijevo dovest će vas do početnih postavki za kalendar, poštanski sandučić, dokumente i tome slično. Također sve te elemente možete slagati po volji.

Novost je korisničko sučelje Magazine, prepoznatljivo po vlastitom početnom zaslonu na kojem su pločice, tako da pomalo nalikuje na Windows 8.

Možete birati između determiniranih setova widgeta ili kanala, s do pet korisničkih stranica u Magazineu. Ne možete ga se riješiti u potpunosti - bar jedna stranica mora ostati.


Promatra li ga se u odnosu na prethodnike, Tab Pro je svakako korak naprijed. Osjetno je brži, jači, s fantastičnim zaslonom i jako dobrom baterijom.

No u njegovoj kategoriji konkurencija je oštra i žestoka. Samsung će morati smisliti nešto drugo želi li opravdati razmjerno visoku cijenu jer Tab Pro nema puno toga čime bi se istakao u svijetu punom uređaja s dobrim zaslonima, procesorima i baterijama.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 - specifikacije

Dimenzije: 24,3 puta 17,1 puta 0,72 cm
Težina: 469 grama
Zaslon: 10,1 inč (25,6 centimetara), WQXGA scLCD, rezolucije 2560 puta 1600 piksela, 299 ppi
Procesor: Exynos 5 Octa (1,9 GHz Quadcore + 1,3 GHz Quadcore)
RAM: 2 GB
Ugrađena memorija: 16 GB (proširivo do 64 GB)
Operativni sustav: Android KitKat 4.4
Stražnja kamera: 8 megapiksela, bljeskalica, digitalni optički zum (4x)
Prednja kamera: 2 megapiksela
Video: 1080/30p
Povezivost: Dual-Band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,Bluetooth 4.0 LE
Baterija: 8220 mAh
Preporučena cijena: 4399 kn (Samsung Hrvatska)