ZELENO JE U MODI

Gadgeti koji čuvaju okoliš

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 07:23
  • Objavljeno 11.02.2009 u 07:00
Ecolaz

Ecolaz

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Gadgeti koji ne rasipaju dragocjenu energiju ili je pak proizvode za pokretanje drugih električnih potrošača dio su nadolazećeg trenda koji bi uskoro mogao postaviti neke nove standarde

Raznoraznih električnih napravica svakim danom ima sve više, a ova zima nam je zorno pokazala da energije za njihovo pokretanje možda neće biti u takvom izobilju. Mnogi proizvođači stoga su odlučili proizvesti gagdete koji štede ili čak proizvode energiju. Ekološki savjesni ljubitelji gadgeta nikako ne bi smjeli preskočiti ove proizvode, a zanimljivima bi se mogli učiniti i drugim korisnicima koji se često znaju naći na mjestu gdje nema električne energije.

Valja napomenuti i to da ovdje nije riječ samo o zanimljivim dosjetkama, već o inovacijama koje će jednoga dana možda postati dio naše svakodnevice. Dovoljno je pogledati nedavni primjer Europske unije koja je zabranila prodaju velikog broja plazma televizora zbog prevelikog rasipanja energije.

Solarno kuhalo

Koo Ho Shin

Koo Ho Shin

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Često puta se za vrućeg ljeta kaže da bi se moglo spržiti jaje na asfaltu. U našim krajevima rijetko kada je toliko vruće, ali to ne znači da se sunce ne bi moglo zauzdati za kuhanje. Solarno kuhalo možda nije uređaj koji će poslužiti kao primarno kuhalo u kući, ali omogućava kuhanje u krajevima s umjerenom klimom u razdoblju od svibnja do listopada. Tada je sunce dovoljno jako da se nešto doista skuha, naravno, ako se radi o sunčanu danu.

Gadgeti s dinamom

Boysstuff.co.uk

Boysstuff.co.uk

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uređaji na baterije ne rade vječno, točnije, rade koliko im to omogućuje kapacitet baterije. U ovo hladno doba godine, vrijeme rada još je kraće ako je uređaj izložen hladnoćama. Jedan od lijekova za doskočiti baterijama jest i pretvaranje snage ruku u električnu energiju, najčešće putem poluge za vrtnju dinama. Osim garancije rada uređaja i kada baterije presahnu, ovaj način će pripomoći u očuvanju prirode.

Turbina na vjetar

Air-X

Air-X

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Japanci su osmislili kućni komercijalni sustav za napajanje baterija snagom vjetra, a onda se energija iz baterija može koristiti za napajanje kuće. S obzirom na kapacitet i snagu baterija, ovaj sustav možda bi bio pogodniji za kamp ili neku manju vikendicu gdje nema velikih potrošača poput hladnjaka, strojeva za pranje rublja i suđa i slično. Cijena od nekoliko tisuća kuna za energetsku ovisnost malog objekta zvuči primamljivo, ako ste u vjetrovitu području.

Svjetlovod

Sunlight Direct

Sunlight Direct

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sve je više zatvorenih prostora u kojima je nužna umjetna rasvjeta i tijekom dana. Tvrtka Sunlight Direct koristi svjetlovode da bi prirodno svjetlo dovela u takve prostore. Njihov HSL 3000 sakupit će sunčevo svjetlo na krovu zgrade i dovesti ga u tamne prostorije. Svjetlo na oko izgleda isto kao i danje s time što HSL 3000 ne prenosi infracrveni i ultraljubičasti spektar.

LED čep

Sollight

Sollight

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

LED svjetiljke u budućnosti bi se trebale sve više koristiti jer objedinjuju nekoliko pozitivnih karakteristika, nisku potrošnju, veliku snagu svjetla i dugotrajnost. LED-ice imaju rok trajanja od više desetaka tisuća sati rada, a neki modeli hvale se i vijekom od 100.000 sati rada. Lightcap 200 ima malu LED-icu u sebi, a kada ga se spoji s prozirnom bocom punom vode ili nekog relativno prozirnog soka, dobiva se dobra svjetiljka.

Solarni punjači

oempl.us

oempl.us

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Manji potrošači energije mogu se bez problema puniti solarnom energijom. Postoje mnoge izvedbe prijenosnih modela poput onih instaliranih na ruksak ili torbu da se punjenje radi tijekom hoda, do onih koji se postavljaju na stalke i pune uređaje u mirovanju. Punjenje ovim putem traje bitno dulje nego na strujnu mrežu, i to samo ako je jako sunčano vrijeme, kad nema sunca ili je slabo pa nema ni punjenja. Na tako nešto se treba naviknuti, ali to znači i manje otpada za naš planet.

Ekosatovi

tportal (Casio, Citizen)

tportal (Casio, Citizen)

Izvor: tportal.hr / Autor: (Casio, Citizen)

Ručni satovi baš i nisu veliki potrošači baterija. Najsloženiji modeli potroše uvrh glave jednu bateriju godišnje, međutim mrtva baterija često služi kao izgovor za kupnju novoga sata za proizvodnju kojeg se troši energija i tu sad dolazi do malo značajnijeg ekološkog efekta. Citizen nudi modele klasičnih satova na solarno punjenje, dok Casio nudi dobro opremljene sportske satove s istom tom mogućnošću. Panel se nalazi ispod stakla i dobro je zaštićen, a od korisnika se ne očekuje ništa jer svako izlaganje sata svjetlu ga puni.

USB baterija

USBcell

USBcell

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Modeli baterija AA i AAA najkorišteniji su u svijetu i godišnje deseci tisuća tona takvih istrošenih baterija ispuštaju svoju kiselinu na odlagalištima smeća diljem svijeta. Korištenje punjivih primjeraka gotovo da bi trebala biti obaveza svakog od nas. Na žalost ljubitelja gadgeta, tu nema ničega zanimljivog jer je to samo najdosadnije sredstvo koje pokreće njihove gadgete, osim ako se radi u USBcellu koji se može dopuniti na bilo kojem računalu.

Bye Bye Standby

Byebyestandby

Byebyestandby

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Razmaženi korisnici danas ne mogu čekati ni sekundu da im se upali omiljeni uređaj. Sve mora biti trenutno pa su proizvođači počeli stanje ugašenosti mijenjati pripravnim stanjem. U stand by poziciji svi uređaji troše struju, neki manje, neki više, a na kraju godine to se i osjeti na računu za struju. Ova naprava omogućuje kontrolu nad napajanjem određenih uređaja, i to putem interneta. Ono što se ne koristi, korisnik može doista ugasiti - i to na daljinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi