TEHNOLOŠKA I DRUŠTVENA POSTIGNUĆA

Futuristička predviđanja koja su se ostvarila u 2014.

31.12.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Možda se ne čini tako, ali je 2014. bila prepuna različitih i nevjerojatnih postignuća. Od izravne komunikacije dva ljudska mozga bez korištenja invazivnih tehnologija, preko lasera i pametnih snajperskih zrna, sve do gotovo filmskog slijetanja ljudske letjelice na površinu kometa

Istraživački tim ove je godine uspješno obavio pokus u kojem je potpuno neinvazivnim sučeljem 'mozak na mozak' izvedena komunikacija na udaljenosti od kakvih osam tisuća kilometara. Zvuči nevjerojatno? Gotovo da i jest, no bez tehnologije ništa ne bi bilo moguće. U ovoj komunikaciji od bitne je uloge bilo sučelje BCI (Brain-Computer-Interface) na CBI (Computer-Brain-interface) zahvaljujući kojem su riječi 'Ciao' i 'Hola' prenesene u binarni zapis.

Primatelj informacija za primljenu bi 'jedinicu' dignuo ruke ili za 'nulu' noge. Znanstvenici se ovim pokusom nadaju kako će u računala u ne tako dalekoj budućnosti izravno i fluidno podržavati komunikaciju s mozgovima ljudi. Time bi se otvorio novi val tehnologija i primjena.


Još više života moglo bi biti spašeno zahvaljujući sve kvalitetnijim procesima u kojima se ozlijeđene ili bolesne ljude može na određeni način 'hibernirati' dok se nad njima izvode kritične operacije i slično. Tehnika ne uključuje vanjsko hlađenje kako je to do sada bilo uobičajeno, već izmjenu krvi pacijenta s hladnom fiziološkom otopinom što usporava metaboličke funkcije i potrebu za kisikom.

Znanstvenici su se igrali i s crvima. U sklopu projekta OpenWorm, uspješno su kreirali digitalnu verziju mozga oblića. Iako oblići imaju relativno jednostavan živčani sustav od svega dvije vrpce, kreiranje softvera koji imitira prirodne procese koji se u njima odvijaju još je pun izazova. Robot u koji je softver implementiran demonstrirao je samostalno odgovaranje na prepreke u okolišu baš kako bi to učinila njegova stvarna varijanta.

Ovim projektom nadaju se dalje istražiti koliko daleko u ovom trenutku simulacija kakvog biološkog organizma može ići. Za sada je ta granica iznimno niska s obzirom na to da se još ni oblić ne može simulirati u potpunosti, no napredak je jasan.


Izvan svijeta izravno vezanog za Zemlju teško je izostaviti nevjerojatan uspjeh misije Rosetta, u sklopu koje su istoimena letjelica i pripadajuća sonda Philae odradili povijesnu misiju praćenja kometa i spuštanja na njegovu površinu. Iako je sonda Philae nedugo nakon 'skakutavog' spuštanja na komet završila na nezgodnoj poziciji gdje se njezine solarne ploče nisu uspjele iskoristiti, uspjela je odaslati dio podataka natrag na Zemlju. Među ostalim je otkriveno i da se na kometu nalaze organski spojevi i voda - tvari neophodne za nastanak života.

Naravno, tehnoloških postignuća bilo je puno više, a neka od njih moguće je pronaći i ovdje