TOSHIBA CAMILEO S20

Full HD kamera u dlanu jedne ruke

25.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tržište minijaturnih ultrakompaktnih kamera sve je bogatije, tako da sve više pripadnika ove kategorije dolazi na hrvatsko tržište. Najnoviji Toshibin mališan pronašao je put i do naše redakcije

Toshiba je sredinom prosinca prošle godine predstavila tri pripadnika svoje obitelji Camileo minijaturnih kamkordera, no samo jedan od njih, model oznake S20, pronašao je put do Hrvatske. Ono što krasi sva tri nova predstavljena modela je mogućnost snimanja video zapisa u punom HD formatu (1920 x 1080p).

Ono što odmah upada u oči kod kamere S20 je njena kompaktna forma. Kamerica, slobodno je tako možemo nazvati, tanašna je tek 17 milimetara, čime se nameće kao jedna od najtanjih na tržištu. Štoviše, prilikom držanja kamere u ruci treba određeno vrijeme privikavanja kako ista zbog svoje kompaktnosti ne bi 'iskliznula'.

Toshiba Camileo S20 sadrži pet megapikselni CMOS senzor te ugrađeni 4x digitalni zoom. Nažalost, kamera ne sadrži optički zoom, no to je od ovako kompaktnog uređaja previše očekivati. Sve mogućnosti kamere prikazuju se na tri inčnom zaslonu, a upravlja se s nekoliko pripadajućih tipaka.

Što se povezivosti tiče, Toshiba je u kameru ugradila stvarno podosta utora – HDMI za povezivanje s računalom ili kompatibilnim televizorom, Mini USB te kompozitni. Kako bi se olakšalo prebacivanje i manipulacija snimljenim materijalima, uz Camileo S20 isporučuje se nekolicina softverskih rješenja, među kojima i 30-dnevna probna verzija Magixovog programa Video deluxe 15.

Ovdje bi mogli uputiti prvu zamjerku. Naime, instalirali smo apsolutno sve dostupne softvere koji se isporučuju s kamerom i na radnoj površini računala smjestilo se čak 12 novih ikona raznih programa i dodataka. Naravno, nije ih potrebno sve instalirati za korištenje kamere, no s druge strane, ni ne vidimo potrebu za isporukom tolike količine softvera.

Jedno od softverskih rješenja je aplikacija za direktni upload snimljenog materijala na servis YouTube, što ćemo definitivno pohvaliti.

Što se podatkovnog prostora tiče, uz kameru je potrebno nabaviti dodatnu memorijsku karticu formata SDHC, budući da se sve snimke pohranjuju na nju, a ugrađenih 128MB definitivno nije dovoljno za pohranu iole ozbiljnijeg HD filmića. Što se, pak, kvalitete HD materijala tiče, od kamere Camileo S20 ne očekujte čuda jer se ovdje ipak radi o minijaturnom uređaju za brzinsko snimanje materijala za objavu na društvenim mrežama. Jednako tako, nemoguće je u tako malo tijelo upakirati dovoljno snažan hardver za vrhunsku kvalitetu HD video zapisa.

Kao dodatnu dobru stranu kamere navodimo cijenu, koja se zaustavila na granici od 999,00 kuna. Gledano u globalu, svakako preporučamo nabavku kamere Toshiba Camileo S20.

SPECIFIKACIJE:

Toshiba Camileo S20

Senzor: pet megapiksela
Podatkovni prostor: 128MB, proširivo memorijskim karticama SD/SDHC
Zaslon: LCD tri inča, zakretni
Digitalni zoom: 4x
Stabilizator slike: da
Fokus: automatski i ručni
Povezivanje: HDMI, TV izlaz, Mini USB
Ostali dodaci: Tipka za upload na YouTube, noćno snimanje, detektor pokreta, LED osvjetljenje
Ugrađena baterija: do 1 sat 30 minuta rada
Dimenzije: 5,9 x 10,6 x 1,7 centimetara
Težina: 85 grama
Cijena: oko 999,00 kuna