PORTAL KOMBAT

Francuska agencija otkrila prorusku propagandnu mrežu

14.02.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Francuske vlasti opisuju rusku dezinformacijsku mrežu koja se protezala na barem 193 internetske stranice

Francuski stručnjaci otkrili su rusku mrežu za dezinformiranje pod nazivom 'Portal Kombat' koja širi prokremaljsku propagandu kako bi utjecala na javno mnijenje u zapadnim zemljama. Izvješće je u ponedjeljak objavila francuska državna agencija Viginum koja je osnovana 2021. za zaštitu od stranih digitalnih smetnji.

Agencija, koja uključuje stručnjake za podatkovnu znanost i geopolitiku, analizirala je 'informacijske portale' između rujna i prosinca 2023. pronašavši najmanje 193 stranice koje šire lažne tvrdnje da je ruski rat u Ukrajini legitimna vojna operacija te kritiziraju Zapad.

'Čini se da je glavni cilj pokrivanje rusko-ukrajinskog sukoba pozitivnim predstavljanjem 'specijalne vojne operacije' i ocrnjivanjem Ukrajine i njezinih čelnika', stoji u francuskom izvješću. Pronašlo je nekoliko web stranica usmjerenih na zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu, uključujući Francusku, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Poljsku, Španjolsku, UK i SAD.

Ove web-stranice, od kojih mnoge sadrže 'pravda' u nazivu domene, grafički su slične web-lokacijama koje su prethodno identificirane i ciljaju publiku koja govori ruski u Ukrajini, piše Euronews.

Stranice, međutim, nisu imale veliku publiku, s prosječnim prometom u studenom 2023. koji je bio oko 31.000 posjeta. Onaj koji je ciljao na Francusku imao je najmanje posjetitelja.

'Značajna prijetnja'

Francuska istraga također je pratila web stranice hostirane na IP adresama sličnih karakteristika koje ciljaju na rusku i ukrajinsku publiku. Sve web stranice često su sadržavale tekst koji je kopiran s proruskih društvenih medija, ruskih novinskih agencija i lokalnih stranica. Koristila se automatizacija, uključujući prijevod.

Na računima društvenih medija kao što je Telegram, stranice su koristile 'masovnu automatizaciju dijeljenja sadržaja', rekli su francuski stručnjaci.

Sadržaj također uključuje kontroverzna pitanja o kontroverznim temama, dodao je Viginum, koja bi mogla 'doprinijeti podjeli javne rasprave u zemljama s francuskim govornim područjem'.

'Ovi kanali također objavljuju o drugim temama bliskim sferama zavjere francuskog govornog područja, koje teže propitivanju političkog govora, medija ili raznih odluka donesenih unutar međunarodnih organizacija kao što su NATO, UN ili EU na primjer', rekli su iz Viginuma.

Prošlog mjeseca, glavni diplomat EU-a Josep Borrell rekao je da će ova godina biti 'kritična' za borbu protiv dezinformacija i stranog uplitanja jer deseci zemalja održavaju nacionalne izbore. 'U Europskom parlamentu, u Sjedinjenim Državama, u Indiji, na mnogim mjestima diljem svijeta izbori će postati glavne mete zloćudnih stranih aktera, kao što smo vidjeli prošle godine na španjolskim izborima', rekao je Borrell u govoru.

Manipulaciju stranim informacijama nazvao je jednom od 'najznačajnijih prijetnji našeg vremena'. 'Ne radi se o bombi koja vas može ubiti, radi se o otrovu koji može kolonizirati vaše umove', dodao je Borrell.