1,2 milijarde eura

Vlasniku Facebooka izrečena najveća kazna u povijesti!

22.05.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Zbog kršenja privatnosti prijenosom podataka Facebookovih korisnika iz Europske unije na servere u SAD-u i nepoštivanja upozorenja Suda EU-a, Meta je kažnjena dosad najvećom kaznom ovog tipa

Američki tehnološki div Meta kažnjen je rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura zbog nepoštivanja pravila EU-a o privatnosti.

Irska komisija za zaštitu podataka objavila je u ponedjeljak da je Meta prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kada je prenijela gomilu osobnih podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila od prakse nadzora podataka Washingtona. To je najveća novčana kazna izrečena u skladu s vodećim zakonom o privatnosti, Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), u tom bloku, a dolazi uoči pete godišnjice njegove provedbe 25. svibnja.

Irski nadzornik privatnosti rekao je da Metina upotreba pravnog instrumenta, poznatog kao standardne ugovorne klauzule (SCC) za premještanje podataka u SAD, 'nije riješila rizike za temeljna prava i slobode' europskih korisnika Facebooka, donosi Politico.eu.

Europski regulatori na čelu s irskom povjerenicom za zaštitu podataka Helen Dixon dovršavaju zabranu pravnog alata koji Facebook koristi za prijenos podataka europskih korisnika u SAD, potaknuti bojaznima da bi američke obavještajne službe mogle dobiti pristup njima.

U travnju upozorili su da irski regulator za zaštitu podataka ima rok od mjesec dana da izda nalog kojim bi se blokirao Facebookov prijenos podataka preko Atlantika.

Najviši europski sud poništio je 2020. sporazum SAD-a i EU-a o prijenosu podataka, ukazujući na strahovanja od nadzora, podsjeća Reuters.

Iz Mete su pak prošle godine upozorili da bi zbog zabrane mehanizma koji koriste za prijenos podataka iz Europe u SAD mogli biti primorani obustaviti Facebookove usluge na Starom kontinentu.