RANI DANI

Evo što sve (ne) znamo o novom iPhoneu!

16.01.2016 u 09:13

Bionic
Reading

Appleovim standardnim planom, iPhone 7 i 7 Plus otkrit će se negdje početkom rujna, uz početak prodaje svega par tjedana nakon. No, pored toga, čini se da će Apple imati barem jedno događanje već u ožujku. Pored nove generacije Apple Watch gadgeta očekuje se i mobitel iz glasina - iPhone 6c

Naravno, za to događanje još nisu poslane pozivnice, ali s obzirom na glasine i činjenicu da Watch slavi svoj prvi rođendan u travnju, ima neke logike da se predstavi nasljednik tog nosivog gadgeta, piše CNet. S druge strane, iPhone 6c bi trebao zamijeniti sad već stariji iPhone 5s u dnu Appleove ponude uređaja.

Barem oni jesenski iPhone modeli bi trebali donijeti i novi dizajn uređaja. Prema informacijama kojima raspolaže Mark Gurman sa stranice 9to5mac.com, Apple razvija tri različita dizajna. Barem jedan uključuje potpuno novo i još tanje kućište uređaja (uz izglednu eliminaciju 3,5mm utora za slušalice), a postoji i plan u slučaju da razvoj 'zakaže' - povratak na dizajn sličan iPhoneu 6(s).


U sferi nagađanja je i mogući vodootporni dizajn uređaja. Tome u prilog ide Appleov patent koji opisuje posebne membrane koje prekrivaju utore uređaja kako bi ga zaštitile od vlage i prašine. No, patenti nerijetko znaju ostati tek arhivirane ideje, ništa više od toga.

iPhone 7 i 7 Plus bi mogli doći na korak bliže uklanjanju fizičke glavne tipke na prednjoj strani uređaja. Glasine su o toj ideji govorile protekle dvije godine pa ne čudi da se informacija pojavila opet. Apple bi navodno mogao iskoristiti postojeće tehnologije zaslona te integrirati prepoznavanje otiska prsta već na njemu, uz širenje vidljive dijagonale i smanjenje okvira uređaja.

Još jedna od starijih glasina se zapravo već ispunila. Posrijedi su naravno zasloni zaštićeni safirnim staklom, no dok proizvodnja za mobilne telefone još nije aktuelna, oni su se pojavili na Appleovom nosivom gadgetu Watch. Je li Apple konačno savladao proizvodnju safirnog pokrova za veće dijagonale znat će se u mjesecima koji slijede. Što se tiče eventualnog prelaska na OLED zaslone, izgledno je da će Apple ipak preuzeti i tu tehnologiju s vremenom. Analitičari očekuju da će se to dogoditi negdje oko 2018. godine

Pored ovoga, valja očekivati i uobičajena poboljšanja u samom srcu novih uređaja. iPhone 6s i 6s Plus su već sada iznimno brzi uređaji, no pretpostavlja se da će na novim modelima snažniji čipovi biti od koristi i za napredne mogućnosti kamerice od 10MP. No, opet, sve za sada valja uzeti sa zrnom soli.