LCD ZA POVIJEST

iPhone za 2018. imat će Samsungov OLED zaslon?

30.11.2015 u 06:47

Bionic
Reading

Apple je za niz generacija svojih proizvoda naglašavao kako je OLED inferiorna tehnologija prikaza te da nisu spremni na prijelaz s LCD-a. Stvari se polako mijenjaju, s ozbirom da njihov nosivi gadget Watch donosi upravo takav zaslon, a čini se da spremaju uploviti u OLED vode i s najpopularnijim uređajem u ponudi - iPhoneom

Glasine o Appleovom prijelazu na OLED traju već neko vrijeme, no The Korea Times se poziva na visoke izvore i tvrdi kako su stvari uistinu ozbiljne. 'Samsung Display je nedavno obnovio pregovore s Appleom oko proizvodnje manjih OLED zaslona za iPhone modele, vjerojatno oko 2018. godine', navodi jedan izvor za Korea Times.

Isti izvor navodi kako Samsung Display sve manje ovisi o Samsung Electronicsu i mobilnim uređajima koji stižu iz tog odjela. Kako bi Display odjel preživio moguća restrukturiranja, potrebni su mu dugoročni i stabilni ugovori, a upravo bi Apple mogao zadovoljiti te uvjete.


Samsung Display inače isporučuje uobičajene LCD panele za Appleove iPad modele, no pravi prodor bi se mogao dogoditi upravo s OLED-om.

Međutim, postoje i prepreke. OLED paneli su još uvijek značajno skuplji za proizvodnju, što bi moglo odvratiti Apple od ulaganja u tom segmentu - jer im je marža najbitnija stvar prema nekim analitičarima. Ipak, za godinu-dvije postoji velika vjerojatnost da će se problem cijene OLED zaslona riješiti te da će od toga imati koristi cijeli ekosustav globalne industrije zaslona.