ZA SVAKOG PONEŠTO

Evo kojim ćete poklonom razveseliti svakog ljubitelja tehnologije

23.12.2015 u 10:04

Bionic
Reading

Prema ispitivanju koje je naručio Intel, Europljane posebno koči nedostatak ideja što pokloniti svojim najmilijima. Hitovi u potrošačkoj elektronici se svode na pametne telefone, prijenosnike s odvojivim zaslonima (hibridna računala), ali su tu i pametni satovi te veliki novitet - letjelice s integriranom kamerom. Hrvati će pak u prosjeku potrošiti oko 1.500 kuna za darove, prema anketi stranice eKupi.hr

U popularnoj kategoriji računala i pametnih telefona taj će iznos dosegnuti i do 3700 kuna. U odnosu na prošlu godinu potrošnja će se povećati za oko 70 kuna kaže anketa kod jednog od najvećih hrvatskih trgovina za maloprodaju elektroničkih uređaja eKupi.hr. Prema istoj anketi, žene će između elektroničkih uređaja pod borom naći 2 u 1 hibridne uređaje, mobilne telefone i sportske narukvice. Muškarci će pak otvarati poklone s prijenosnicima i pametnim satovima, a mladi mogu očekivati akcijske kamerice, pametne telefone, tablete i mnogo širi raspon gadgeta.

'Među poklonima skupljima od 1500 kuna dominiraju pametni telefoni i prijenosna računala, među njima i konvertibilni uređaji '2 u 1' s odvojivim zaslonima koji se mogu pretvoriti u tablet-računala. Novi hit bit će letjelice s kamerom na daljinsko upravljanje. U kategoriji do 1500 kuna omiljena su tablet-računala i proizvodi za praćenje zdravstvenog stanja i njegu tijela, osobito pametne i sportske narukvice te uređaji za praćenje učinka pri bavljenju sportom', kaže Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi.


Prema istraživanju u kojem je sudjelovalo 10 tisuća ispitanika iz 10 europskih zemalja (Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija), manje se građana (37 posto) žali na nedostatak novca, a više (55 posto) na bezidejnost o tome što točno kupiti. Većina Europljana ipak pazi koliko će potrošiti na darove.

Zanimljivo je svakako to da 12 posto Europljana božićnu kupnju obavi tijekom godine i uštede novac - ali i izbjegnu gužve u trgovinama. Isto Intelovo istraživanje otkriva i kako će se nešto preko trećine kupnji božićnih darova obaviti online, a 60 posto u trgovinama.

U nastavku slijedi lista ovogodišnjih hitova prema podacima maloprodajnih trgovina i Intela:

ZA MUŠKARCE: Muškarci priželjkuju prijenosna računala te računala visoke klase. Potražnja za tablet-računalima ('2 u 1') s većim zaslonima i priključnom tipkovnicom sve je veća jer se ti uređaji mogu koristiti i kao prijenosna i kao tablet-računala. Muškarci će najčešće dobivati uređaje za praćenje učinka pri bavljenju sportom, pametne satove, električne brijače, letjelice na daljinsko upravljanje, komplete alata i Ultra HD televizore.

ZA ŽENE: Žene će najčešće dobivati prijenosna računala '2 u 1', pametne telefone, sportske narukvice i male kućanske aparate. Među njihovim će se poklonima još uvijek naći kozmetički proizvodi, posebno parfemi.

ZA DJECU: Djeca će pod božićnim drvcem najčešće pronalaziti tablet-računala, slušalice, igraće konzole, pametne telefone, kocke i igračke na daljinsko upravljanje.

ZA TINEJDŽERE: Mladi se mogu veseliti igraćim konzolama, uređajima '2 u 1', pametnim telefonima, štapovima za snimanje autoportreta, slušalicama, zvučnicima, igraćim miševima i akcijskim kamerama.