VODIČ ZA SVAKOGA

Evo kako ćete pratiti potrošnju prometa na bilo kojem mobitelu

25.03.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Pametni su telefoni polako ali sigurno na putu potpunog svrgavanja običnih mobitela s vlasti. Stalna povezanost s internetom od iznimne je važnosti svakom korisniku koji želi imati informacije na dlanu, a paralelno s tim na važnosti dobiva i količina podatkovnog prometa

Upravo u najsvježijim generacijama najpopularnijih mobilnih operativnih sustava današnjice vidi se i trud koji su Apple, Microsoft (Nokia) i Google uložili da korisnici lakše barataju s limitima podatkovnog prometa prepoznavši važnost i te značajke.

Štoviše, neke od mobilnih platformi omogućuju korisniku ne samo pregled potrošenog prometa po aplikaciji, već i onemogućavanje pojedinačnih aplikacija u skladu s plaćenim paketom mobilne internetske veze. Ako ste korisnik Androida, Windows Phonea ili iOS-a, a zanima vas koliko prometa trošite, plaćate li previše operateru za paket koji ne iskorištavate ili vam je jednostavno potreban veći i bogatiji paket s mobilnom internetskom vezom, ne tražite dalje - donosimo vam kratak vodič o praćenju internetskog prometa na mobilnim uređajima.

322744, 322409, 322402, 322005
iOS


Appleova mobilna platforma još je u doba 'šestice' omogućavala korisniku pregled potrošenog internetskog prometa, no ni u jednom trenutku korisnik nije mogao vidjeti što je točno potrošilo taj promet - i prilagoditi korištenje uređaja ograničenom paketu koji ima. iOS 7 stigao je relativno nedavno i donio niz noviteta u tom smislu.


Najvažnija je novost prikaz potrošnje prometa po aplikacijama. Najobičniji 'brojač' sada je postao moćan kontrolni alat korisniku iUređaja s mobilnom internetskom vezom. Osim prikaza potrošnje po aplikaciji, korisnici imaju dostupnu opciju onemogućiti one za koje smatraju da troše pretjeranu količinu podataka. Dok se ne naleti na poželjnu Wi-Fi vezu, te aplikacije neće osvježavati ili učitavati sadržaj.

Da biste jednostavno vidjeli potrošnju, dovoljno je otići na Settings/Cellular:

Skrolanjem niže, korisnik će moći vidjeti trajanje poziva i potrošnju mobilnog prometa. Naravno, u nju se ne računa Wi-Fi veza, već isključivo promet 2G/3G/4G LTE. Nešto niže korisnik može vidjeti i abecedni popis aplikacija (dakle, ne po potrošnji) i pripadajuće kontrole za deaktiviranje mobilne veze za svaku od njih. Na samom dnu liste nalazi se System Services, unutar kojeg se može pronaći prikaz potrošnje integriranih usluga poput obavijesti Push, poruka, Siri, sinkronizacije, nadogradnji itd.

Naravno, potrošnju dijelova sustava nemoguće je kontrolirati pa se s time valja pomiriti, ali valja spomenuti kako su softverske nadogradnje obično one koje troše najviše dragocjenog podatkovnog prometa. U skladu s tim, poželjno je nadogradnje odrađivati samo pri Wi-Fi vezi - novčanik bi mogao biti zahvalan.

Negativna strana priče jest ta da korisnik mora samostalno resetirati brojače na dan kada mu počinje ili postaje dostupan novi mjesečni plan. Stoga, osim savjeta za ubacivanjem podsjetnika u kalendar, vrijedi preporučiti i neke aplikacije koje nešto detaljnije vode brigu o potrošenom prometu.

Prva od njih je My Data Manager. Pomoću nje će korisnik u svakom trenutku znati koliko je dragocjenih bitova prošlo kroz njegov uređaj, a moći će postaviti i alarme za različite razine potrošnje. U slučaju da je potrošnja nešto veća od planirane, aplikacija My Data Manager uredno će o tome informirati korisnika. Vrlo zgodan alat s izvrsnim ocjenama korisnika, kojem se bez veće zadrške u preporuci priključuje i jedan drugi, jednostavnog naziva Data Usage.


Android

Kod platforme Android, zahvaljujući različitim verzijama i prilagodbama različitih proizvođača, možda je teže pristupiti na jednostavan i jedinstven način, valja reći kako sljedeće vrijedi za tzv. Vanilla Android - onako kako je Google zamislio ovu platformu.

Za pregled potrošnje i kontrolu potrebno je otići na Android Settings i odabrati Data Usage. Da, uistinu je toliko jednostavno. Za razliku od iOS-a, otvoreno je više opcija poput toga da je moguće proizvoljno promijeniti Data usage cycle bez potrebe za kreiranjem kalendarskih podsjetnika za obnovu ili resetiranje brojača. Jednako tako, moguće je vidjeti koje aplikacije troše koliko podataka u jednostavnom prikazu, još od verzije Ice Cream Sandwich. Dodatno je moguće vidjeti čak i koliko je podatkovnog prometa aplikacija potrošila radeći 'u pozadini' ili aktivno.

Mogu se postaviti i ograničenja, alarmi i sl. bez potrebe za korištenjem aplikacija iz Google Play Storea - premda i tu vrijedi izdvojiti mogućnost instalacije ranije spomenutog My Data Managera ili Onavo Count - čisto ako je korisniku potrebno više mogućnosti.

Foto: Thinkstock


Da korisnik slučajno ne zakorači u dodatne troškove, Android nudi i mogućnost blokiranja mobilnog prometa u slučaju da se probije određena granica. Što se ostalog tiče, vrijedi reći kako i na ovoj platformi logično aplikacije troše ponajviše prometa - i to zbog instalacije dodatnih paketa ili tek softverskih nadogradnji. Drugi je najveći potrošač obično servis za sinkronizaciju, kako postavki tako i fotografija, Googleova aplikacija i sl.

Preglednik Chrome na Androidu pruža i jednu korisnu opciju - komprimiranje podataka, koja bi korisnicima mogla uštedjeti promet ako vole surfati internetom na svojim uređajima. U slučaju da korisnik želi što je moguće više 'iscijediti' podatkovni plan koji plaća mobilnom operateru, svakako topla preporuka ide u pravcu aplikacije Onavo Extend

Ona uz korisnikovo dopuštenje preusmjerava praktički sav promet prema korisnikovu uređaju, prvo na servere ove kompanije, gdje se oni komprimiraju, nakon čega ih preuzima uređaj. Unutar same aplikacije će se u svakom trenutku moći vidjeti potrošnja i ušteda prometa po aplikaciji, jer Onavo Extend obuhvaća cjelokupan promet koji stiže na uređaj.


Windows Phone

Microsoft je za Windows Phone 8, predstavljen krajem listopada 2012., prikazao i mogućnost Data Sense, kompanijinu verziju onoga što su iOS i Android već imali. Najveći problem koji se pojavio u to doba jest taj da uređaji koji su izlazili u različitim zemljama jednostavno nisu imali omogućenu instalaciju takvog praćenja podatkovnog prometa, jer je Microsoft redom podilazio mobilnim operaterima i njihovim zahtjevima.

Situacija je danas nešto bolja (nakon GDR2 nadogradnje), ali ne i idealna, jer je Data Sense i dalje ograničen - ovisno o lokaciji i mobilnom operateru. U Hrvatskoj bi Data Sense trebao funkcionirati bez problema, a korištenje ovog dijela mobilnog sustava bezbolno je i funkcionalno - uz to što dodatno štedi na podatkovnom prometu tijekom surfanja internetom.

Foto: Thinkstock


Data Sense, osim pregleda potrošnje, također omogućava korisniku postavljanje datumskih ograničenja po prelasku u novi mjesečni plan, onemogućavanje potrošnje prometa u pozadini ili u roamingu, a prikazat će uredno i koliko je ukupno (ili po aplikaciji) prometa utrošeno preko Wi-Fi veze ili mobilne veze.

Nažalost, nema i mogućnost kontrole potrošnje gašenjem pristupa mobilnoj vezi određenim aplikacijama, što bi se moglo pojaviti u sljedećoj nadogradnji kodnog imena Blue. Data Sense omogućava i mapiranje obližnjih Wi-Fi mreža, a kako je već ranije spomenuto - uvijek je zgodnije spojiti se na njih nego trošiti promet na nadogradnju aplikacija i sustava.