VIRUS ZA NAJAM

Europski trojac pljačkao banke bez pištolja i maske

24.01.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Rus je osmislio virus, Latvijac ga napisao, da bi ga prodali Rumunju za 50 tisuća dolara, i tijekom sljedećih šest godina iz banaka su izvukli više od 50 milijuna dolara

Trojica muškaraca, Rus, Latvijac i Rumunj, optuženi su za stvaranje i distribuiranje virusa koji je zarazio više od milijun računala diljem svijeta.

Američko tužiteljstvo optužilo je trojac za krađu povjerljivih bankarskih informacija i više od 50 milijuna dolara (285 milijuna kuna) tijekom šest godina.

'To je bila moderna pljačka banke za koju nije trebala ni maska ni pištolj', rekao je na konferenciji za novinare američki državni tužitelj Preet Bharara.

Rus Nikita Kuzmin osmislio je virus 2005. godine i zatražio od Latvijca Denissa Calovskisa da mu pomogne napisati kod za virus.

Njih dvojica su potom na 'internetskoj burzi' prodali virus za 50 tisuća dolara (285 tisuća kuna), Rumunju Mihaiu Ionutu Paunescu

Kako stoji u službenom priopćenju tužiteljstva, Gozi virus prvo je distribuiran u Europi, da bi se kasnije proširio i u SAD.

U jednom je trenutku čak 190 NASA-inih računala bilo zaraženo tim virusom.

Tužitelji tvrde da je virus često bio osvježavan i poboljšavan za druge 'kupce' kroz, svojevrsnu, korisničku podršku.

'Ovaj slučaj trebao bi poslužiti kao uzbuna bankama i njihovim klijentima jer je cyberkriminal i dalje najveća prijetnja s kojom se suočavamo, a neće tako skoro nestati', rekao je Bharara.

Istražitelji su dosad tijekom istrage prikupili više od 250 milijuna megabajta informacija iz nekoliko zemalja diljem svijeta, a ističu kako istraga još uvijek nije u potpunosti gotova.