OBILNE POPLAVE

Europa pod vodom, trometarski val stiže u Hrvatsku!

03.06.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Na tisuće ljudi pa i životinja ovih je dana bilo prisiljeno napustiti svoje domove u Pragu i drugim krajevima središnje Europe koji na nekim lokacijama bilježe rekordne poplave

U Austriji, južnoj Njemačkoj i Češkoj poduzimaju se izvanredne mjere zaštite, a u klizanjima zemlje poginule su najmanje četiri osobe. Još najmanje osam smatra ih se nestalima.

U Njemačkoj je evakuirano više od 7.000 ljudi, a u Pragu je poplavljeno povijesno središte grada i zatvorena podzemna željeznica. Preseljene su i životinje iz lokalnog zoološkog vrta. Stručnjaci očekuju da će kritična situacija vrhunac dosegnuti tijekom dana i noćas.

Austrijski meteorolozi ističu da su u posljednja dva dana u toj zemlji pale prosječne dvomjesečne oborine.

Izvanredno stanje uvedeno je i u Passauu i Rosenheimu na jugu Njemačke. Hidrolozi očekuju da bi u Passauu mogao biti oboren rekord u razinama voda iz 2002.

Za Hrvatsku za sada nema straha

Vodni val iz ugroženih bi krajeva u Hrvatsku trebao stići kroz šest do sedam dana. Međutim, naši stručnjaci ne očekuju da će izazvati veće probleme.

'Oborine u Austriji, južnoj Njemačkoj i Češkoj u narednim će danima biti manjeg intenziteta. Situacija se pomalo smiruje', rekao je za tportal načelnik sektora za hidrologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Borivoj Terek.

'Do nas će vodni val na Dunavu doći kroz šest do sedam dana, no ne očekujemo velike probleme. Vodostaj će porasti za oko tri metra. To ne bi trebalo predstavljati veće probleme. Zbog visokog vodostaja Dunava usporiti će se voda u Dravi i ponešto podići njezin vodostaj Taj utjecaj osjetit će se vjerojatno do Belišća', pojasnio je.

Prema informacijama DHMZ-a trenutno u Hrvatskoj nema nikakvih pripremnih stanja za obrane od poplava, a situacija bi se mogla pogoršati kada bi se prognoza promijenila na lošije. Na sreću za naredne dane nisu predviđene obilnije oborine.

No Terek ističe da će hidrolozi, meteorolozi i službe Hrvatskih voda ipak budno pratiti razvoj situacije.

'Ipak, kako naši kolege meteorolozi kažu, pričekajmo sljedeći dan da vidimo', zaključio je naš stručnjak.