A GDJE SMO MI?

EU priprema masovno ulaganje u broadband

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 17.10.2011 09:58
  • Objavljeno 16.10.2011 u 20:40
muškarac, kompjuter, laptop

muškarac, kompjuter, laptop

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Europska komisija predložit će ulaganje gotovo 9,2 mlrd € (više od 66 mlrd kn) u masovni razvoj supebrze širokopojasne infrastrukture i usluga diljem EU

Već su postavljeni ciljevi za poboljšanje brzine pristupa u domaćinstvima, piše BBC. Sva domaćinstva u Uniji trebala bi imati minimalno 30 megabita po sekundi do 2020. godine, a njih pola više od 100 megabita po sekundi.

Želi se potaći stanovnike Starog kontinenta na veću kompetitivnost i produktivnost, ali i privatne te druge javne investitore na veća ulaganja. Svaki euro koji Komisija uloži trebao bi privući šest do 15 eura dodatnih ulaganja.

Barem sedam milijardi eura (više od 50 milijardi kuna) bilo bi investirano u gradnju visokobrzinskih širokopojasnih mreža. Sredstva bi se namakla zaduživanjem i davanjem udjela.

Ostatak novca bio bi namijenjen projektima usmjerenim ka stvaranju jedinstvenog europskog tržišta za širokopojasne usluge, poput e-zdravstva, računalne sigurnosti i mreža za pametnu energiju, ali i zajedničkim nastojanjima u suzbijanju dječje pornografije.

Naći će se novca i za razvoj paneuropskih elektroničkih osobnih iskazica, olakšavanje pristupa europskoj kulturi i višejezične javne informacijske usluge.

Za financiranje tog dijela bio bi zadužen novi fond, nazvan Connecting Europe Facility, čija bi se sredstva također koristila i za nove transportne te energetske projekte.

Taj bi fond poslužio za stvaranje pritiska na postojeće telekom kompanije, kako bi nastavile ulagati u razvoj svojih mreža.

Naime, za novac iz fonda moći će se natjecati i druge infrastrukturne tvrtke, poput vodovoda i elektrodistribucije.

Plan financiranja za razdoblje od 2014. do 2020. godine trebao bi biti objavljen u srijedu, 19. listopada.

Da bi zaživio, treba ga odobriti Europski parlament i Vijeće ministara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi