JOAQUIN ALMUNIA BEZ MILOSTI

EU po treći put udijelila 'košaricu' Googleu

10.09.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia je odbio i treću verziju Googleovog nacrta kojim bi se četiri godine dugo ispitivanje okončalo. Posrijedi je najznačajniji slučaj borbe protiv monopola još otkako je Microsoft 'nastradao' devedesetih godina

Almunia je za Bloomberg TV izjavio kako pokušava 'izvući' što bolje uvjete paketa u sklopu kojeg je Google obećao pružiti konkurenciji lakši izlaz i borbu za tržište. Jedan od problema je i to što konkurencija konstantno izvlači nove argumente i slučaje u borbi protiv monopola koji Google drži u više segmenata.

Google je izjavio kako nastavljaju raditi s tijelima kako bi pronašli prihvatljiva rješenja i ublažili brige. Financial Times prenosi kako je borba za političke bodove i lobiranje dosegla sasvim nove razine, posebno u ovom slučaju, a iz Njemačke dolazi najviše opozicije za Googleovo poslovanje.


Kompanija iz Mountain Viewa je nakon dvije godine razgovora s regulatornim tijelima pokušala donijeti nacrt i potencijalni sporazum, koji je ranije ove godine Almunia ocijenio kao 'adekvatan'. Za sada povjerenik nije iznio detalje zbog kojih je točno problema odbijen i treći prijedlog nacrta.

U slučaju da sporazum potpuno propadne, Google bi se mogao naći na teškoj poziciji formalnih optužbi za monopol, zbog navodnog manipuliranja rezultata pretraživanja kojim se promet preusmjerava u vlastite servise.

Eric Schmidt
, izvršni predsjednik Googlea, nedavno je naveo kako niti jedan regulator do sada nije prigovorio Googleu u pružanju izravnih odgovora na pitanja što je bolje za korisnike. Valja dodati da će Almunia vjerojatno otvoriti i istragu vezanu za Android platformu, kao dodatni frontu borbe protiv monopola.