1,5S DO STOTKE!

Električni bolid nevjerojatnim ubrzanjem oborio svjetski rekord

27.06.2016 u 07:50

Bionic
Reading

Švicarski studenti su vlastitim električnim bolidom 'Grimsel' oborili svjetski rekord u akceleraciji. Do stotke ovom malom čudu treba tek 1,513 sekundi preko udaljenosti manjoj od 30 metara

Studenti ETH Zurich i Sveučilišta Lucerne (primjenjenih znanosti i umjetnosti) napravili su veliki posao - oborili su lanjski rekord studenata iz Stuttgarta za više od 0,2 sekunde.

Na projektu izrade ovog električnog bolida sudjelovalo je 30 studenata, a 'Grimsel' je peti električni uradak AMZ-a (Academic Motorsports Club Zurich). Grimsel ima masu od svega 168kg, a za akceleraciju se brine pogon na četiri kotača, ili točnije, četiri elektromotora koji razvijaju 200KS uz nevjerojatnih 1.700Nm okretnog momenta.


Sirova snaga nije dovoljna za obaranje rekorda. Valja zadržati i prijanjanje uz podlogu, za što se brine posebno napisani komad softvera koji upravlja svim relevantnim sustavima. Sve to je dovoljno da se doslovno u treptaj oka obori rekord:

Električni bolid nevjerojatnim ubrzanjem oborio svjetski rekord

Nešto više informacija moguće je 'uhvatiti' u šaljivom video uratku na čijem se kraju nalazi još jedna snimka obaranja rekorda: