RECENZIJA

Eksterni disk s potpisom Philippea Starcka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2013 10:47
  • Objavljeno 19.01.2013 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ekipa s Gadgeterije dokopala se rijetkog uređaja - eksternog diska Blade Runner tvrtke LaCie, koji je izdan u svega 9999 primjeraka. Naravno, odmah su ga podvrgli testiranju

Philippe Starck, koji ga je dizajnirao, opisuje svoj uradak kao svojevrsnu Pandorinu kutiju s oštrim vanjskim linijama uz mekane, praktički ljudske obline u unutrašnjosti - sve kako bi se stvorila metafora kibernetičke budućnosti. Odatle, po tematici kultnog filma stiže i naziv - Blade Runner.

Masa od dva kilograma, gruba vanjska tekstura i u najmanju ruku misteriozan, iz nekih kutova skoro živ unutrašnji oblik su impresivni u svakom smislu. I ne dosađuju. I kao da cijelo vrijeme komuniciraju. Jedini dojam kvari minijaturni dio kućišta s donje strane koji nije od debelog aluminija, već od plastike, piše Gadgeterijin Denis Jeleć

Ostatak kutije još je sadržavao modularni punjač (dolaze priključci za praktički sve vrste utičnica na svijetu), USB 3.0 kabel i kratke upute za spajanje otisnute na kartonu.

Nigdje nije uhvatljiv niti jedan detalj koji bi otkrio tehnikalije koje leže unutar kućišta. Nema modela diska, nema brzine, tek informacija da je riječ o kapacitetu od 4 TB.

Stil, simbolizam ili funkcionalnost, ništa ovdje nije višak. U Blade Runneru je topla elektronika okružena metalnom ljuskom, a rebra radijatora je hlade. Činjenica da je disk smješten u središtu rebara pomaže pri cirkulaciji zraka, a korišteni metalni materijal omogućuje bolju temperaturnu provodljivost.

Odabir odgovarajućeg adaptera i prvo spajanje na USB 3.0 protekli su bez problema - kablovi prolaze kroz rebra radijatora sa stražnje strane i postaju nevidljivi. Disk je, po paljenju na + logotip sa strane kućišta uz standardni mehanički kliktaj otvorio poseban alat za formatiranje i odabir načina korištenja, uz mogućnosti instaliranja različitih (sigurnosnih i backup) komada softvera.

Tu se ponudilo i 10 GB cloud spremišnog prostora na servisu Wuala te registracija i uvjeti dvogodišnjeg jamstva. Nakon instalacije i prvog pokretanja, među listom pogona u računalu pojavila se i ikonica visoke razlučivosti koja prikazuje LaCie Blade Runner.

Odmah potom su pokrenuti i standardni benchmark alati, HD Tune 5.0 i CrystalDiskMark 3.0.2 u 64-bitnoj varijanti. Rezultati su konzistentni u oba programa i… nevjerojatno visoki.

Disk se u alatima stalno prikazivao kao 'Lacie Blade Runner' umjesto konkretnog modela/serije. Kako bi se otkrili i ostali podaci, bilo je potrebno malo kopanja. Naposljetku se saznalo kako je riječ o posebnoj seriji diska Segate Barracuda XT kapaciteta 4 TB koji raspolaže s jednako impresivnih 128 MB cachea.

Disk je u samom radu jako tih. Tiši od zvuka ventilatora koji dopire iz kvalitetnih kućišta Antec ili Fractal Design koji ih dodatno prigušuju. Glasnoća postaje primjetljiva tek kada se disk iz nekog razloga stavi na neku od drugih, nepredviđenih strana.

Zanima li vas više, detaljnu recenziju pročitajte na Gadgeteriji

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!